Oesterschelpen bufferen de KH

Nam ik jullie vorige week tijdens het schrobben in het Koihuis nog mee in een wat ouder Koihuis van Dainichi die gebruikt wordt om Koi te laten overwinteren,  zo was ik onlangs in een wat nieuwer Koihuis die gebruikt wordt om Tosai onder te brengen nadat zij uit de mudpound zijn gekomen. Alhoewel hier nog steeds niet de absolute top verblijft ziet het er al wel heel anders uit dan in de vorige kas. Hier groeien de vissen door in de winter zodat wij in Nederland het seizoen er op Koi kunnenn kopen van een aanzienlijk formaat zoals we dat gewend zijn. Hoe hier wordt gefilterd?

Wil je dit bereiken, dan moet er zuinig worden omgegaan met de Koi, ook in de winter

Meteen wanneer je binnenkomt ziet het er al anders uit, dat natuurlijk logisch is voor een relatief nieuw Koihuis. Er bevinden zich 2x 7 = 14 vijvers van ieder 25 kuub.  Dat is toch al snel zo een 350 kuub water.  Alhoewel niet de allerbeste, is de kwaliteit die hier wordt opgegroeid toch wel om van te smullen hoor. Elke vijver bechikt over een bodemdraqine en drie zijdrains. Als we dichterbij het filtergedeelte komen en we bekijken het eens vanaf de andere kant van het muurtje dan zie je de drie pijpen van de zijdrains uitkomen in dit filtergedeelte. Er wordt een net gebruikt als grof voorfilter gevolgd door Japanse matten.

Er worden oesterschelpen gebruikt om de KH waarde op peil te houden zodat er zich geen rampzalige PH crash kan voordoen. De oesterschelpen bufferen de KH waarde  en lossen op. Het water wordt hier verwarmd om de Koi goed te laten groeien. De Japanse matten zijn niet voldoende om alles te filteren. De bezetting namelijk is ook erg hoog en er zullen per vijver al snel zo een 500 tot 700 Tosai in worden uitgezet. Dit levert geen problemen op omdat ook hier het water gewoon enorm veel ververst wordt. Dat is echt de kracht van de Koi farms hier. Continu goed en mineraalrijk water scheelt gewoon veel ruimte en geld.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

3 reacties

  1. Erik van der Haar on

    Ik blijf dit geweldig vinden! Dit is toch het hart van de hobby! Ga zo door, en blijf mij veraasen met foto’s en video’s!

    Gr, Erik

  2. Pingback: Deel 3 van het interview met Shigeru Mano van Dainichi | KoiQuest