Hajime & Matsunori Isa tijdens de senbetsu

Toptijd bij Isa. Zoals bij vele kwekers wordt de tijd veelal opgeslokt door de selecties van met name tosai. Vorige week berichtte ik jullie al eens van het reilen en zeilen hier op de Isa Koi farm en liet ik jullie als lezers van KoiQuest meekijken met het selecteren van showa.  Hierin  heb ik  jullie toen twee foto’s laten zien waarop de showa senbetsu was vastgelegd en ik beloofde dezelfde netjes nogmaals te posten, maar dan na de selectie. Bij deze. Het is een eer om op deze wijze te mogen meewerken aan de verspreiding van kennis en informatie omtrent Nishikigoi en de promotie van de hobby in het algemeen… Door: Hiroshi Toyama

Voor de volledigheid heb ik onderstaand ook nogmaals de foto’s van de netjes voordat zij zijn uitgeselecteerd geplaatst.  Wil je je kennis nog even testen of gewoon even kijken of jij er ongeveer hetzelfde over denkt als de kwekers, dan kun je op de foto klikken voor een vergroting. Daarna kun je met de foto eronder vergelijken of je het ongeveer bij het juiste eind hebt gehad. Daaronder vind je ditzelfde nog een keer, maar dan van een tweede selectie. Succes!

Voor de Selectie A

Na de Selectie A

En hoe ging het? Best lastig hè. Natuurlijk is het enigzins lastig wanneer je de vissen niet echt ziet zwemmen, maar je moet je ook indenken dat het bij de Isa koi farm niet alleen deze twee netjes zijn die dagelijks de revue passeren.  Het ook niet altijd makkelijk om het zo vlug te beoordelen als de visjes drukdoende door elkaar zwemmen. Hoe lang heb jij er naar gekeken voor je de beslissing nam welke door zou mogen? Hier gebeurd die overweging aangaande zo een netje met Koi binnen luttele seconden. Dat moet ook wel, want anders kom je niet aan die vele duizenden exemplaren toe. Probeer nu hetzelfde met de tweede serie nog eens, maar probeer niet langer dan twintig seconden te kijken vooraleer je de beslissing neemt.

Voor de Selectie B

Na de selectie B

Er blijft niet veel over hè? Streng selecteren is een vereiste om hoge kwaliteit Koi te brengen. Anders is er te veel concurentiestrijd. Deze selectie is best een belangrijke. Omdat er nog veel zwart op zit dat nog weg zal trekken is het belangrijk hier door heen te kijken. Je kunt ook al zien waar het rood zich bevind en dus een redelijke inschatting maken van het patroon als je hier dus doorheen kunt kijken. Tekortkomingen in de bouw en misvormingen worden eerst uitgeselecteerd.  Dat wordt sowiezo niets al hebben ze het mooiste patroon. Daar moet je gewoon hard in worden.

‘Dit komt alleen met ervaring…’

Verder worden vooral de Koi met een heel miniem Hi-patroon uitgeselecteerd, maar hier moet je je niet blind op staren want anders kun je zomaar eens een hele mooie kindai showa of shiro utsuri van de hand doen. Omdat het nu nog best moeilijk te zien is, wil je natuurlijk geen potentiele top Koi veroordelen en daarom wordt deze selectie ook erg goed begeleid. Het moeilijk een afweging te maken tussen twijfel, voorzichtigheid en doortastendheid. Dit komt alleen met ervaring…

Ik, maar ook Hajime en zijn zoon Matsunori Isa,  hopen dat jullie het een leuke manier vonden om op deze interactieve manier even mee te kijken en mee te doen. Wij zijn dankbaar dat we dit met jullie hebben kunnen delen en dat het een nieuwe weg is om Isa Koi dichterbij de hobbyist te brengen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

 1. Hallo Hiroshi, (edit:aanhef)

  Het is wel lastig maar toch kun je goed je keuze bepalen en nakijken.
  Had er nog best veel goed,was wel verrast maar dat is naar eigen beoordeling zonder te weten waar je echt op moet letten.

  Het was zeer leuk om te doen,wil het nog wel eens doen!!!

  Grt Richard.

 2. Wel lastig ja, als je nog niet echt weet waar je op moet letten.
  Ik dacht dat de leftovers nog in het netje zaten. Hahaha.
  JE laat je al snel leiden door het al aanwezige patroontje en overdaad aan kleur.
  Met de wetenschap dat het sumi grotendeels nog weg valt en het hi eigenlijk minimaal aanwezig moet zijn, ga je anders kijken en ja, dan kom ik ook tot een andere conclusie.

  Gerard 🙂