Shigeru-san gefocust tijdens de Kohaku senbetsu

Enkele dagen geleden zijn we begonnen aan de tweede senbetsu ronde op de Dainichi Koi Farm. Na enkele dagen geen senbetsu te hebben uitgevoerd, begon het toch echt weer aardig te kriebelen om aan de slag te gaan met de selectie van het zo potentievolle jongbroed. Geen sumi dit keer want de tweede ronde begon met de selectie van Kohaku van het ouderdier Rikidozan. Rikidozan (uitspraak: Likkidosan) is een Kohaku van 100 cm en is volgens Shigeru-san het enige ouderdier op de farm welke van Sakai Fish Farm afkomstig is…Toevallig vond ik in een magazine de oyagoi-combinatie van enkele ouderdieren van Dainichi waarbij duidelijke foto’s van de Koi te zien zijn, zie de onderstaande afbeelding.

Ouderdiercombinatie: Rikidozan met twee mannelijke afstammelingen van X-junior

Wat een beul he?! Het zou maar in je vijver zwemmen… Met deze ouderdieren in je achterhoofd, is het alleen maar smullen geblazen als je met de senbetsu van de nakomelingen bezig bent. Zal er een vis bij zitten die de potentie heeft om uit te groeien tot een Koi welke haar moeder kan evenaren, of zelfs (met een stiekeme gedachte) overtreffen?

700.000 nakomelingen had Rikidozan dit jaar en Shigeru-san is heel subtiel toch al wel postitief verrast.  Het is de 2e senbetsu en wat opvalt is dat Dainichi nu al iets kan zien aan de body.

“Het is nog even afwachten, maar ik denk dat de body beter is dan vorig jaar. We kunnen dat min of meer aanvoelen omdat we natuurlijk de voorgaande jaren ook het broed van Rikidozan hebben geselecteerd, maar het grote hoofd en de rechte body verklapt eigenlijk een hele goede botstructuur. Blijkbaar is het een goede keus geweest om Rikidozan een partnerruil te gunnen met mannelijke nakomelingen van X-junior. Ongeveer dertig procent van deze vissen mogen de mudpound weer terug in.”  Â

Dit is het gebied waar zich de tosai van Rikidozan zich bevinden. Mudpound na mudpound en een wijdse blik over de Niigata. Mijn dagelijkse werkomgeving, de mudponds, liggen af en toe echt op de mooiste locaties. Dit geeft weer een extra dimensie mee hele aan ‘het uitzicht op de potentie van Rikidozan Kohaku‘. Wat een genot als je er even bij  stil kan staan (zowel letterlijk als figuurlijk)…

Dit is één van de gebieden met enkele tosai mudponds van Dainichi

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

6 reacties

 1. Bram,

  Waarschijnlijk namens vele lezers, bedankt voor de moeite die je neemt voor het plaatsen van al deze informatie.
  Weinig reacties wil niet zeggen dat dit niet enorm wordt gewaardeerd.

  Joop

 2. Klopt als een bus Joop, trouwens dit is materie waar weinigen echt iets van kennen, maar desalniettemin ZEER interessant…

  groeten

  Steven

 3. Erik van der Haar on

  Pff, hier st aje als beginnend hobbyist helemaal niet bij stil.
  Super om zo in kijkje in de keuken te kunnen krijgen.

  Gr, Erik

 4. btw Bram, klopt het dat het moederdier Hotaru recent gestorven is? las er net iets van op Koibito, moest het zo zijn vind ik dit best jammer want Dainichi kweekt ook super sanke…

 5. hoi Steven,

  Zij houden KoiQuest dus goed in de gaten. Hotaru is twee weken geleden overleden,zie ook het blog Last fry of a firefly (https://oud.koiquestion.com/nl/index.php/2010/08/last-fry-of-the-firefly/).

  Jammer is het zeker, maar Dainichi heeft nog genoeg goede Sanke achter de hand en dit jaar is er een nieuw Sanke oyagoi gebruikt. Ook de nakomelingen van Hotaru zullen zeker weer gebruikt worden voor de kweek. Dus maak je maar geen zorgen, Dainichi zal goede Sanke blijven produceren. Hun doel is niet voor niets om de Grand Champion titel te pakken met alle Go-Sanke variëteiten. Met Kohaku en Showa is het al gelukt, nu is het nog wachten op de Sanke…

  Groetjes,

  Bram

 6. Pingback: the godfather oyagoi van Dainichi | KoiQuest