fry

Een hele ervaring om door het koihuis te mogen lopen waar zich meerdere koppels bevinden die het nageslacht van de Dainichi Koi farm voortbrengen. Iets meer dan een week geleden heeft Dainichi een derde kweekronde gedaan. Dit wil zeggen dat men voor de derde maal dit voorjaar enkele kweekkoppels bij elkaar heeft geplaatst, in de hoop op meer tosai dit kweekseizoen. Er zijn voor de derde kweekronde in totaal vier koppels bij elkaar geplaatst, twee Showa en twee Sanke. Enkele nakomelingen zwemmen ondertussen in de moddervijvers. Het hadden er echter meer kunnen zijn…

Kweekkoppel Showa

Je moet je voorstellen dat je bij een bedrijf als Apple in de ontwikkelingslaboratoria mag lopen.  Hier wordt het gewoon gemaakt en eigenlijk had ik niet gedacht dat ik er nog iets van mee zou kunnen krijgen gezien de kweken veelal reeds eerder plaats vinden. Desalniettemin zet ik hier nu mijn voetstappen en moet ik oppassen niet te veel te kwijlen, want dat deze ouderdieren stuk voor stuk vissen zijn om van te smullen is vast geen rare gedachte voor jullie. Nee, een ouderdier hoeft niet juist altijd een geschikte vis voor de Show te zijn, maar als kenner weet je die fenomenale eigenschappen waarvoor ze ook worden ingezet als ouderdier zeker weten wel te waarderen. Op iedere Show in nederland zouden de meesten overigens ook nog glansrijk met de titel aan de haal gaan. Als je het volgende filmpje bekijkt moet je jezelf eens indenken dat één van die vele kleine miniscule en kwetsbare eitjes weleens een Grand Champion voort zou kunnen brengen of gewoon die ene vis waar jij later nooit afstand van kan doen. Echt raar om hier te lopen. Smullen gewoon…

Maar de gedimde euforie waarmee ik langs deze bassins schrijd, moet toch enigzins inboeten voor teleurstelling. Het heeft namelijk niet zo mogen zijn dat alle vier de koppels hebben gepaaid. Enkel de twee Sanke koppels van puur Sadazo-bloed hadden gepaaid. Het jammere hiervan is weer dat er van de twee Sanke kweken er maar één is uitgekomen, dat wil zeggen: bevruchte eitjes waar jongbroed uit is voortgekomen. Bij één kweek had men wel gepaaid, de eitjes waren echter niet bevrucht. Onderstaande video toont de oyagoi van kweekronde drie, de ochtend nadat ze bij elkaar zijn geplaatst.Van de ene Sanke kweek die wel succesvol is geweest, zijn ongeveer 300.000 jongbroed uitgezet in de vijvers.  Dit toont nog maar weer eens aan dat je als Koi kweker gewoon te maken hebt met levende wezens en dat de uitslag niet van tevoren te bepalen is. Reëel en ook confronterend…  nee een Koi komt van heel ver voordat ze bij jou in de vijver zwemt.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

5 reacties

 1. Hallo Tiebo en Bram,

  Elke dag weer een leuk stuk op jullie site, erg informatief !! Ben benieuwd welke artikelen nog allemaal komen.

  Succes (ook in Japan,

  Ingo

 2. Hallo Ingo,

  Bedankt voor je reactie, het is inderdaad wel wauw allemaal. Welke artikelen er nog komen ben ik ook benieuwd naar, maar deels heb je het zelf in de hand. Als er dingen zijn die jullie graag willen weten of meer van zouden willen zien of weten dan kunnen we dat altijd bekijken natuurlijk. Zolang Bram er nog is in Japan, zou ik zeggen, flink misbruiken die vent 😉 haha.’

  groeten,

  Tiebo

 3. Hallo Thomas,

  De Koi hebben op natuurlijke wijze gepaaid. Veel kwekers doen het middels JKI, maar Dainichi doet nog alles op de natuurlijke wijze. Waarom? Dat gaan we hem vragen… so stay tuned 😉

 4. Erik van der Haar on

  Leuk stuk. Zo krijg je inzicht wat er allemaal aan vooraf gaat, voordat de vis naar NL komt.
  Ben benieuwd waarom Dainichi niet aan KI doet.

  Gr, Erik Zwolle