bezinkkamer

Ook het werken bij Dainichi bestaan niet louter uit het selecteren van al die mooie Koi en het uitzicht op al die mooie mudpounds. Nee, een koi farm is een boers leven en zoals het uitmesten van de stallen, moeten ook de vijvers van de Dainichi koi farm schoongemaakt worden. Een schoonmaakdag dus. Het is wel even hard werken, maar eigenlijk vond ik dat helemaal zo erg nog niet. Waar je bij het selecteren juist erg lang geconcentreerd op je achterste zit, moet je hier even fysiek aan de bak, maar kun je je gedachten wel even de vrije loop laten. Het geeft me de tijd om er even bij stil te staan wat ik hier allemaal mee maak. Tussen het schrobben door neem ik mijn camera maar weer eens ter hand om jullie mee te nemen en te laten zien hoe zo een systeem in een binnenvijver er nu eigenlijk uitziet bij een Japanse kweker…

Koihuis @ Dainichi

Het is niet wat je er misschien van zou verwachten. Als je denkt dat de plaats waar dergelijke Koi vandaan komen wel een state of the art & high tech filtermachine zou moeten hebben zit je er vierkant naast. Bij het binnenlopen merk je direct op dat de ruimte in zo een kas erg efficiënt is ingedeeld. Alhoewel het in de zomer wel erg warm kan worden in Japan en er een luchtvochtigheid van 90 procent heerst, kan het des winters ook wel erg koud worden. Een kas is dan geen overbodige luxe om de Koi goed te laten overwinteren.

 

De filters laten met enkel wat borstels, hier en daar een Japanse mat en een roestige pomp wel wat te wensen over. Althans als je hiervan afhankelijk zou zijn. Het zuiverste bergwater van Japan wordt ook in de winter gebruikt om voortdurend te verversen. Daarnaast krijgen de vissen niet veel te eten. Om de drie dagen een handje voer en dat is het wel. Het is dus bedoeld om de vissen te laten overwinteren. Daar waar de tosai zitten, die des winters ook echt door moeten groeien, gaat het er wel iets anders aan toe, maar dat zal ik in een komende blog laten zien

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

2 reacties

 1. Mooi om dit ook eens weer te zien!!!
  Stukje bij beetje krijgen we steeds weer te zien,hartstikke mooi.
  Blijven filmen Bram!!!

  Grt Richard.

 2. Ah Bram dit geeft nauw een mooi beeld ze 🙂 dit is wat ik bedoelde 😉

  Blijven doen want alles wat voor jou al vanzelf sprekend lijkt kunnen wij hier niet zien 🙂

  Groetjes en amuseer je nog ginder 🙂