Shigeru-san tijdens de senbetsu van Hotaru nakomelingen

Eergisteren is de laatste senbetsu van de eerste ronde afgerond. Alle eerste selectierondes zijn nu voorbij. Als laatste waren de nakomelingen van Hotaru, de al eerder voorbijgekomen Sanke, aan de beurt. Eigenlijk ook wel opvallend, want de eerste senbetsu waar ik aan mee heb geholpen, was namelijk ook van nakomelingen van deze gracieuze Sanke. Nu zat er een wel heel speciaal tintje aan, want Hotaru, wat ‘vuurvlieg’ betekent, is nog geen week geleden overleden. Slechtst 8-9 jaar oud en twee seizoenen mee gekweekt, heeft deze pure Sadazo Sanke het leven gelaten…

Een behoorlijke shock voor de Dainichi Koi Farm natuurlijk. Deze kweek was vantevoren al bestemd als topkweek, daar het mannetje als super was beschreven. Andere nakomelingen als vorig jaar dus, en nu ook nog eens de allerlaatsten. Zeshonderddertigduizend kinderen heeft ze dit jaar voortgebracht.

‘De kweek was vantevoren al bestempeld als topkweek en nu ook nog eens de allerlaatse’

In memoriam Hotaru

Daarnaast ben ik er ook achter gekomen dat het niet sembetsu (met een ‘m’), maar senbetsu, met een ‘n’, is. Kurosen, het woord voor de selectie voor zwarte fry, heeft mij namelijk op andere gedachten gebracht. Even snel nagevraagd bij Shigeru-san, maakt al veel meer duidelijk. Het woordje ‘sen’ uit zowel kurosen (kuro is zwart) en senbetsu (-betsu betekent iets als indelen of klasseren) betekent dus simpelweg ‘selectie’.

Zeshonderddertigduizend nakomelingen dit jaar dus, waarvan er nu nog geen 8% meer van in leven zijn. Tijdens deze senbetsu-ronde bleven van de 30.000 stuks ongeveer 1.700 in leven en krijgen de kans om de door de kweker beoogde potentie te ontplooien. The last fry of the firefly, de Sanke die niet meer is. Een eeuwige zonde wanneer je ook de foto bekijkt van het simpelweg magnificente ouderdier. Een prachtig vol hi kleed en het typische sadazo sumi dat herkenaar is aan de mooie grote patches. Dit is een Sanke zoals velen die graag zien. Laten we hopen dat haar laatste nakomelingen iets moois bevatten, een verrassing, die ons Hoteru niet doet vergeten, maar de gedachte aan haar juist laten herleven en op die wijze  postmortaal zal vereren.

Over twee weken zal de volgende senbetsu-ronde plaatsvinden, dus blijf KoiQuest in de gaten houden om op de hoogte te blijven van al het nieuws op de Dainichi Koi Farm!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.