Jumbo Tosai for sure

Dainichi heeft dit jaar nieuwe dingen geprobeerd met ouderdieren als Butcher, maar ook met Hoteru, waarover later meer. Maar Dainichi heeft ook zijn zekerheidjes zoals de Sakura bloedlijn. een bewezen en populaire bloedlijn die Shigeru mano ook niet zomaar zal wijzigen denk ik. In kleurendoof van Sakura zagen we al een eerdere selectie van de nakomelingen van dit ouderdier. Dit was echter nog lang niet alles en Dainichi heeft dit dan ook verspreid over een aantal mudpounds waar er vandaag weer eentje aan de beurt was. Onmiddelijk zien we een groot verschil tussen de jonge kersenbloesems en dat scheelt gewoon de helft. We mogen dan ook wel stellen dat de ene mudpound, de andere niet is…

‘Er zijn kwekers die niet eens het aantal kuro fry voortbrengen dat Dainichi bij de eerste senbetsu weg selecteert’

Shigeru benoemt het zelf ook al. Dit is ieder jaar weer een erg goede mudpound legt hij uit. Deze tosai zijn met 10 tot 12 centimeter gewoon een keer zo groot als de exemplaren die we in de vorige vijver naar boven haalden. Wonderbaarlijk toch. De bezetting is ongeveer gelijk dus je gaat je toch afvragen waar hem dat in zit. Bodemgesteldheid, wateraanvoer, aanwezig mineralen. desalniettemin maakt dit het werk van de kweker ook een stuk makkelijker want bij deze lengte zijn de Koi als een stuk beter te beoordelen en te selecteren. Dat levert dan ook een zeer strenge selectie op. Van de 80.000 vissen van anderhalve maand oud gaan er slechts 1000 tot 1500 terug de mudpound in. Dit is echt een zeer strenge selectie en je ziet dat uit elk net maar een enkele exemplaar wordt geselecteerd om door te gaan voor de volgende ronde. Er zijn voldoende kwekers die niet eens het aantal kuro fry kweken dat Dainichi hier als respectvol afdankt. Wel kun je zien dat het zwart dus helemaal weg trekt bij veel exemplaren en er zit veel tussen wat misschien niets is, maar af en toe duikt er eentje op waarvan je stil wordt. Op het filmpje zie je maar enkele netjes, maar ezo passeren dus 80.000 (tachtigduizend) het oog avn de kweker en zijn staf. Deze selectie is wel wat de overgeblevene juist zo sterk maakt in hun eerste jaar omdat er voor hen voldoende ruimte en natuurlijk voedselaanbod aanwezig zal zijn.

Shigeru-san verwacht dat deze vissen tijdens de Ikeage in oktober al zeker 25 centimeter zullen zijn.De vissen zijn dan nog maar 5 maanden oud! Het mag dus wel gesteld worden dat dit echte jumbo tosai zijn. Dit geeft je dan ineens een beetje een realistische verwachting van tosai die na overwintering de 40 cm zijn gepasseerd. Die winst wordt nu dus al gehaald! Dan laat hij nog een visje zien om te illustreren hoe goed de glans op een bepaald exemplaar is. ” Dit is het kenmerk van Sakura” , zo zegt hij. Weer een beetje wijzer, waarbij verwondering parten speelt. Wat een beetje mudpound wel al niet teweeg kan brengen…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

8 reacties

 1. Eerlijk is eerlijk, ik ben nieuw in de koi-wereld, en heb dus helemaal geen idee van wat dit eigenlijk voor selectieprocedure is die ik hier op dit filmpje zie.

  Maar worden die niet geselecteerde koi nou letterlijk in de vuilnisbak gegooid? Of wat gebeurt daarmee? (zie filmpje op 2:34, links bovenin)

 2. Hoi,

  Misschien een rare opmerking van mij, maar het lijkt wel dat de vis aan de linkerkant (tweede) onderin de hoek een Komonryu is..

  Gr. Roy

 3. Hallo Jaap,

  Het geeft totaal niet dat je nieuw bent in de Koi-wereld hoor, deze website is er juist om je te inspireren en te informeren.

  Wat je ziet is een selectie die de kweker maakt van Koi die ongeveer anderhalve maand eerder zijn geboren. Voor deze selectie heeft hij één keer eerder het jongbroed geselecteerd. Meer hierover lees je in het artikel kurosen, zoals die selectie genoemd wordt. Door zoveel mogelijk selectief te zijn worden de Koi met de beste potentie de beste mogelijkheden geboden. Ze krijgen namelijk meer ruimte en kunnen over een groter voedselaanbod beschikken. Op deze manier kunnen deze exemplaren naar het beste van hun vermogen/ genen groeien.

  De geselecteerde Koi zien inderdaad niet het daglicht van de volgende dag. Zij zullen worden afgemaakt. DIt gebeurd op verschillende manieren bij verschillende kwekers.Soms met een overdosis verdovingsvloeistof, maar soms wordt er ook weer vismeel voor korrelvoer van gemaakt. DIt verschilt per kweker denk ik. Hoe dainichi hier mee om gaat zullen we toe voegen aan het lijstje met vragen aan Dainichi.

  Ik hoop dat het een beetje duidelijker wordt, maar blijf vooral vragen.

 4. Hallo Roy,

  Je bedoelt vast en zeker het visje dat rond de 1e minuut in beeld is. Dat is zeer zeker geen vreemde opmerking dat je denkt dat dit een Kumonryu is. Wanneer je dit visje naast kumonryu van dezelfde leeftijd zul je ook weinig verschil zien. Hoe komt dit?

  De vis die je ziet is een Doitsu Shiro Utsuri. Shiro Utsuri is een bijproduct van de Showakweek. het is immers een Showa zonder het rood. Nu dit ook nog een zonder schubben exemplaar is, waarvan er altijd een bepaald percentage tussen zit, is de vergelijking al snel gemaakt.

  Je kunt verschil al wel zien. Zo gedragen de patronen van een Shiro Utsuri zich anders als die van de Kumonryu en je ziet dan ook al zwart op de neus en bij het oog. De Kumonryu is meestal gevrijwaard van sumi op het hoofd. Het showabloed zorgt logischerwijs wel voor zwart op het hoofd.

 5. Hallo Tiebo.
  Ik denk dat je je hier vergist. Ik kweek zoals je weet zelf al enkele jaren Koi en heb eerlijk gezegd nog nooit een Doitsu gekweekt uit geschubde vissen. Wat je hier ziet is wel een Shiro Utsuri, maar met schubben. De Shiro Utsuri is zoals je aangeeft wel weer het bijproduct uit de Showa kweek.De huidkwaliteit van deze is daarbij erg helder en het onderliggende zwart is erg dik. Maar 100% zeker een gewone geschubde Shiro Utsuri. Dat is de reden waarom deze vis samen met de andere in het net in de doorgroei bak verdwijnt.

 6. Hallo Jos,

  Ik heb het filmpje enkele keren op de hoogste resolutie bekeken omdat ik ook dacht dat het een geschubde versie zou zijn, maar kon het niet ontdekken, vandaar dat ik ging voor doitsu shiro utsuri. Genealogie liegt meestal echter niet. En het inderdaad onwaarschijnlijk dat de ouderdieren als Sakura geen pure bred showa zijn.

  Aan de andere kant heb ik met jou in Polen ook vissen gezien waarbij je moest bukken en dan goed kijken of ze wel of niet geschubd waren. Je noemde dit ‘alsof je de graten kunt zien’. Lastig dus, laat staan vanaf een filmpje. Maar geen kumonryu dus. Bedankt voor je aanvulling.

  Zou jij een dergelijk visje wel of niet aanhouden Jos en waarom?

 7. Zeker zou ik deze aanhouden. De huidkwaliteit is nu al duidelijk zichtbaar. Ook een mooi grote kop en lang doorlopende kieuwplaten.
  dat er eigenlijk geen schubben zichtbaar zijn is voor mij nog meer een reden om dergelijke vissen dus bij de selectie te behouden.
  Ik had wel graag al enigsinds ergens iets van het zwart willen zien om dit te kunnen beoordelen. Maar kijkende naar de scherpe aftekening die nu duidelijk onderhuids aanwezig is kun je er toch al vrij goed van uitgaan dat er winig zwervend of dun Sumi gaat opkomen. Ik denk dus dat deze bij de volgende selectie eerder al een duidelijk maar toch open patroon zichtbaar zal geven. Met open bedoel ik veel losse donkere schubben die verder op zullen komen als de vis weer wat ouder is en dan dus pas vol in kleuren.
  Al met al een hele mooie en vooral veelbelovende Shiro Utsuri.