Osame-san vangt jongbroed om uit te zetten in vijver

Ik heb alle kweekcombinaties mogen aanschouwen, wat een genot was het om dat te zien zeg… Wat me opviel is dat de vrouwelijke ouderdieren vooral opvallen met hun enorme body en lengte (Showa en  Kohaku tot over een meter) en de mannen met hun enorm goede huidkwaliteit. Wonderschoon gewoon! Ik ben hier al weer ruim een week en ben reeds erg dankbaar voor wat ik heb gezien en geleerd, maar ik ben er niet één week. Nee, ik ben er wel vijf! En dus heb ik nog veel meer op mijn kerfstok, maar eerst nog even nadromen van gisteren, want het was tijd voor de nakomelingen van de almachtige Sakura…

De laatste kweekronde is nu voorbij. In totaal zijn er nu 24 kweken gezet dit seizoen, waarvan 3 Sanke, 6 Kohaku en 15 Showa. Het jongbroed van de eerste kweekronde (1 juni) wordt na de 1e sembetsu in sommige gevallen samengevoegd, zodat er van 2 vijvers weer 1 leeg komt te staan. Hier wordt dan weer jongbroed van de tweede en derde kweekronde in geplaatst.  De kweekresultaten van de tosai vielen vorig jaar tegen, dit jaar is er al 1 miljoen meer jongbroed gekweekt dan vorig jaar. 

‘Als je niet beter zou weten zou je denken dat je hiervan kleurendoof zou worden’

Enkele dagen geleden hebben we de sembetsu van nakomelingen van Sakura gedaan. Voor wie dit visje nog niet kent; Sakura is een wonderschone Showa van Dainichi en werd Grand Champion op de 38e All Japan Koi Show van 2007. Hierna is zij ingezet geworden als ouderdier en inmiddels staat ‘Sakura’ te boek als één van de populairste  Dainichi bloedlijnen. Hieronder volgt een filmpje van Sakura zoals zij zegevierde op de All japan. Sakura is dus niet te verwarren met de Sakura Ogon (Platinum Kohaku). Denk je hierbij maar eens in dat ik dat allemaal onder mijn neus voorbij mag zien zwemmen, daar sta ikzelf nog maar weinig bij stil hoe bijzonder dit is. Houdt je adem maar in…

Hieronder volgt dan de video van de selectie van het jongbroed van de Sakura-bloedlijn. Deze video toont hoe lastig het is om Showa-jongbroed te selecteren, maar ook hoe een hoge kwaliteit tosai van 5 cm groot te herkennen is. Dit is echt een leuke selectie, maar ook een belangrijke. Het is nu niet meer zwart-wit, zoals bij het kurosen, maar vele bonte kleuren schieten de hele dag onder je ogen door. Als je niet beter zou weten zou je denken dat je hiervan, zoals fabriekswerkers nog wel eens geluidsdoof worden, kleurendoof zou worden. Haha. het is erg leuk om dit formaat te selecteren, maar ook uiterst serieus. Ik denk dat het mooiste aspect het doorberekenen van de potentie is, want om de zoveel exemplaren kom je er ééntje tegen die je bijzonder aanspreekt en je fantaseert dan over hoe die vis er over een aantal jaren uit zal zien. Maar het is ook echt uiterst leerzaam om kwaliteit te leren herkennen.

Het is nu trouwens 4.30 uur in de ochtend en ik ga zo weer beginnen aan een nieuwe werkdag. Vandaag gaan we de sembetsu van een vijver met daarin 300.000 Kohaku-jongbroed uitvoeren, dit is tevens de grootste tosaivijver van de kwekerij. Kun je nagaan… driehonderdduizend kohaku selecteren… De trein raast voort en jullie kunnen het binnenkort allemaal weer lezen op jullie vertrouwde nieuwsbron.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Je kunt inderdaad wel zien dat het een beetje concentratie vergt, ondanks dat Shigeru Mano de vragen netjes beantwoord, merk je ook erg duidelijk hoe geconcentreerd hij hiermee aan de slag is. Prachtige en unieke beelden; die vijver ook, het water loopt me in de mond… keep it up Buramu-san

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App