Hiroshi Toyama

Zoals Bram momenteel buffelt bij Dainichi, zo zijn ook al de andere kwekers druk gebezigd met het kweken, selecteren en laten opgroeien van vele jonge Koi. Onder wie ook Isa. Vanaf de Isa Koi Farm doet Hiroshi Toyama verslag van de kwekersperikelen aldaar.  Hiroshi Toyama is medewerker bij het International Nishikigoi Promotion Center (INPC) en tevens stafmember van de Isa Koi Farm. Vanaf heden zul je als lezer van KoiQuest regelmatig rechtstreekse updates en info mogen genieten van Hiroshi. We zijn er trots op Hiroshi-san te mogen verwelkomen als auteur op KoiQuest en zien het als een grote stap in onze samenwerking met het INPC (zie de overeenkomst onderaan dit artikel) om jullie te informeren en te inspireren.

Daar Hiroshi de Nederlandse taal niet machtig is, wordt zijn verslaggeving voor u vertaald. Binnenkort mag je een volledige introductie van Hiroshi Toyama verwachten,  voor nu heeft hij hele andere zaken aan het hoofd en is het toptijd bij Isa want ook daar moeten dagelijks de vele selecties plaatsvinden. Zweet op de rug dus. De voornaamste kweek van Isa en datgene waarom zij bekend staat is de showa en ik mag wel stellen dat het meteen weer waanzinnig materiaal oplevert…

‘Probeer het gewoon eens, want kwaliteitsherkenning begint hier’

Na het kurosen dat ook bij Isa gebeurd, is het tijd voor de eerste sembetsu. Met behulp van een groter en een kleiner netje worden de Koi van slechts enkele centimeters van elkaar gescheiden. Je verbaast je over hoe goed de kleuren van sommige exemplaren al ontwikkelt zijn en natuurlijk wordt hier ook nu al opgelet, maar ook wordt er vooral op de bouw en eventuele deformaties gelet.  Hieronder een impressie van hoe we deze selectie uitvoeren op de Isa Koi Farm. (Helaas heeft de leiding van Isa Koi Farm besloten om het filmpje niet langer beschikbaar te stellen. Onze excuses hiervoor)

Je ziet dat het allemaal erg snel gaat. Dat komt omdat we het natuurlijk erg veel doen en je een getraind ook krijgt. Toch is het niet alleen ervaring, je moet er ook gewoon een beetje gevoel of talent voor hebben. Intuitie is wellicht het goede woord. Over waar er nu allemaal opgelet wordt verteld ik later meer, voor nu wil ik jullie als lezers van KoiQuest in de gelegenheid stellen om het zelf eens te proberen. Hieronder vind je twee afbeeldingen. Dit zijn ongeselecteerde netjes. Probeer voor je zelf te bepalen welke exemplaren jij denkt dat er door zouden mogen naar de volgende ronde. Probeer het gewoon eens, want kwaliteitsherkenning begint hier, je wordt er gewoon wijzer van. Over enkele dagen laat ik dan dezelfde foto’s nog eens zien, maar dan wanneer deze geselecteerd zijn. Ook zal ik dan wat meer informatie erover geven.  Succes. Kijk ook eens op

Cullen maar...

wel...of niet...

Hieronder vind je nogmaals de samenwerkingsovereenkomst tussen het INPC en KoiQuest die ten grondslag ligt aan het begin van wat hopelijk een geweldige reeks van prachtige content mag worden.

De beklonken samenwerkingsovereenkomst tussen KoiQuest & INPC

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Het verwijderen van het filmpje door Isa bewijst dat de Japanners helemaal geen kennis willen delen…..en ik begrijp hun.

    Mvg, vivo

  2. Daar heeft u het, met alle respect, wel degelijk mis vivo. Ons samenwerkingsverband, maar ook de verdere inhoud van dit artikel en de updates van Bram vanaf de Dainichi Koi farm bewijzen het tegendeel. Als het bijdraagt aan een beter bewustzijn en verhoogde kennis van Nishikigoi als organisme dan zijn ze dat wel degelijk. Het verwijderen van dit filmpje is het gevolg van een procedurefout in de organisatie van de farm. De video was juist wel zeer representatief en leerzaam en ook goed bevonden, maar eer en principes staan overal boven verheven, zeker bij de Japanners. Binnenkort brengen we meer videomateriaal vanaf de Isa Koi farm.

    Ik ben wel benieuwd Vivo, u als Belgische kweker, wat het is dat u begrijpt aan het feit wanneer men zou besluiten hun kennis niet te delen. U doet dit toch ook veelvuldig?

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App