Bert

Een enorme goudvis werd eerder deze week gevangen door een 16-jarige hengelaar in een plaatselijke vijver in het plaatsje Poole in Engeland. Nick Richards was aan het vissen op karper en met een stukje brood als aas wekte een gekleurde schim onder het wateroppervlak zijn aandacht en maakte dat hij zijn aas landde op de plek waar de rimpels nog het water sierden. Hij was verbijsterd toen hij een 5 pond zware goudvis (2,3 Kg) met een lengte van maar liefst 40 cm uit het water wist te trekken, zo verklaarde hij aan de lokale krant…

“Ik had wel eens geruchten gehoord dat er grote karpers zouden huizen in het meertje en ik dacht de proef eens op de som te nemen. Ik heb er twee dagen aan de waterkant gespendeert en heb er enkele gewone karpers gevangen die wel van formaat waren. Toen zag ik plotseling een grote oranje vis rustig onder het wateroppervlak cruisen. Ik dacht eerst dat het een Koi moest zijn, maar toen ik het dier eens goed kon bekijken realiseerde ik me dat het om een ‘gewone’ goudvis ging, waar ik mee te maken had.

De vis zag er verder uitstekend en gezond uit. Er is genoeg voedsel in het meer te vinden en daaraan had de uit de kluiten gewassen goudvis zich zichtbaar tegoed aan gedaan. Ik had eerder die dag al de grap gemaakt dat wanneer ik een grote vis zou vangen, ik deze ‘Billy’zou noemen, dus de vis was snel gedoopt als zodanig.”

Nick Richards & Billy

Billy de goudvis is waarschijnlijk de grootste goudvis ooit gevangen in Engeland. Alhoewel, Ruth Lockwood van de ‘English Carp Heritage Organisation’ zei: “Het is moeilijk om vast te leggen dat het de grootste ooit gevangen is, omdat het een siervis is, zal de vangst namelijk niet officieel worden erkend door de British records Fish Committee.”

Het is in Engeland illegaal om huisdier vissen zoals de goudvis of Koi in het wild los te laten. Dit wordt beschouwd als een misdrijf en dat is niet geheel onterecht. Het heeft een enorme invloed op het milieu en de inheemse vissoorten en moet dus niet worden aangemoedigd! In Nederland geldt een dergelijk verbod nog niet.

Goudvissen groeien onder normale omstandigheden totyt zo’n 20 cm in lengte en worden gemiddels 20 jaar oud.

Goudvis Record Houders

  • De zwaarste zou 4,26 Kg wegen en gevangen zijn In Californie, Amerika.
  • De oudste goudvis leefde 41 jaren lang.
  • In 2008 werd ‘Goldie’ de goudvis gemerkt tot the grootste van Britannië. Het diertje meette 39,8 centimeter.
  • ‘s Werelds langste goudvis in het Guinnes Book of Records was eigendom van de Nederlander Joris Gijsbers en deed 47,7 cm aan de meetlat van snuit tot staartvin, eind 2003. Hij noemde deze goudvis ‘Bert’

bron: http://www.practicalfishkeeping.co.uk

Over Anton Font Freide

Anton is liefhebber van die andere Cyprinus - de goudvis - en runt een gelijksoortige kennissite genaamd www.GoldfishScience.nl. Hij was al eens in China op zoek naar dit zwemmend goud; voorts is hij in het dagelijks leven docent natuurkunde en schroomt kennisdeling dus niet.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App