Vissen 'horen' via het zijlijnorgaan

De verspreiding en voortplanting van vissen wordt bedreigd door geluidsoverlast van mensen. Dat beweren wetenschappers van onder meer de Universiteit Leiden in een nieuwe studie.  Vissen hebben volgens het team van Duitse, Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers vooral last van de geluiden van olieplatforms en schepen. Geluidsoverlast zorgt er bijvoorbeeld voor dat vissen vluchten uit de school waarin ze zwemmen. Ook de communicatie tussen de dieren kan worden verstoord door harde geluiden. Zo ondervinden de dieren hinder bij paringsrituelen en hun vluchtgedrag voor roofdieren. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Trends in Ecology and Evolution.

Oren
Uit hun studie blijkt dat alle tot nu toe onderzochte vissen geluiden kunnen horen met hun binnenoren of laterale lijnen die langs hun lichaam lopen. Mensen nemen volgens onderzoeker Hans Slabbekoorn van de Universiteit Leiden vaak ten onrechte aan dat vissen niet kunnen horen, omdat de dieren geen zichtbare oren hebben.
“Het fenomeen van geluidsoverlast bij vissen is onderbelicht omdat mensen onderwatergeluiden niet gemakkelijk kunnen horen”, verklaart Slabbekoorn op BBC News. “Het niveau en de distributie van geluid onderwater groeit wereldwijd, maar krijgt maar heel weinig aandacht.”

Overbevissing
De wetenschappers geven wel toe dat geluidsoverlast niet de meest serieuze bedreiging voor vissen is. De dieren hebben over het algemeen meer last van overbevissing en milieuschade. “Maar de negatieve consequenties van geluidsoverlast komen nog eens bij de gevolgen van overbevissing. Gezamenlijk kunnen deze factoren leiden tot een zeer kritische situatie voor sommige vissoorten”, aldus Slabbekoorn.

bron: www.vissenbescherming.nl foto: www.dekoi.nl

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App