Vanuit Noord-Limburg bereikte mij het bericht dat een 88cm grote Yamabuki Ogon van de kweker Hirasawa gestolen is geworden in de nacht van zondag op maandag (10-11 juli). Dit gebeurde vanuit de vijver van de eigenaar die om redenen van zelfbescherming en dat van zijn overige Koi anoniem wil blijven. Hier volgt een foto van de goudgele karper met een metallieke huid. We vragen u hierbij dan ook uit te kijken naar dit zwemmend juweel. Wordt  deze vis u aangeboden of komt u deze ergens tegen, neem dan onmiddellijk contact op met info@koiquest.com. Help ons en lees verder voor meer informatie…

Komt u deze Koi tegen of krijgt u deze aangeboden, laat het ons weten!

Betrokken

John Gieles, van Kyoto Koi, is ook zeer geschrokken en betrokken. Maar hij laat het er niet meteen bij zitten en hoopt op herkenning van het dier:

“De Yamabuki is precies de Koi op de NVN poster, werkelijk exact een kopie daarvan. De Koi kan natuurlijk overal naartoe zijn gebracht. De vis was puntgaaf. Ik heb gelukkig een foto gevonden. De Kweker is Hirasawa en de vis is ca 88 cm. We willen niet te veel over de eigenaar vertellen, omdat hij niet wil dat het weer gebeurd. Van dergelijke Yamabuki’s zijn er maar een paar in de Benelux. Dus hij zou moeten opvallen.”

Er zijn geen sporen van braak voor zover bekend. Je kunt je indenken dat een vis zoals deze niet alleen een grote economische waarde heeft, maar je zult begrijpen dat de eigenaar erg is ontdaan door het verlies dat hij hiermee heeft geleden. Ook deze ene Koi heeft een eigen karakter en persoonlijkheid waar je als hobbyist van gaat houden. Dat dit op deze wijze wordt ontnomen is een onbeschrijfelijk leed.

Herkenning

Het is jammer dat de Yamabuki puntgaaf is, want een shimi of niban hi of een oud litteken zou de vis meer uniek en makkelijker herkenbaar maken. Zeker omdat de Yamabuki Ogon niet is voorzien van enige patronen die de herkenning vergemakkelijken. Toch is een puntgave Yamabuki Ogon ook niet alledaags zoals John Gieles stelt en zoals deze in dot formaat zullen er geen dozijn rondzwemmen. Ook de regio is niet hoopgevend. De Koi kan overal naartoe zijn gebracht. Mijn persoonlijke vermoeden is dat Koi zoals deze hun bestemming zullen vinden in Duitsland. In de Benelux is het risico op herkenning veel groter. Voorts kan ik me niet indenken dat vissen zoals deze gestolen worden zonder dat er reeds een afnemer voor is. Om dergelijke vissen namelijk te houden brengt zorg, geduld, kennis en voorzieningen met zich mee, daar waar het dievengilde doorgaans toch vaak uit op een snelle buit. We roepen je op om ons te helpen en dit bericht zo breed mogelijk tentoon te spreiden door het te plaatsen op social media als twitter, facebook, hyves enz. Alvast bedankt en we houden je op de hoogte.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. patrick makkes on

    het is toch schandalig dat dit gebeurt is ik hoop voor de eigenaar dat ze deze gasten gouw pakken

  2. Cynthia (Profje) on

    Helaas heb ik weinig toe te voegen omdat ik van mening ben dat mensen van anderen hun eigendom af moeten blijven. Het is ronduit asociaal maar ja, wat is nieuw vandaag de dag in onze maatschappij! Zelf mag ik dan pas 2jr. een hobbyist zijn die net leek-af is, maar het werk wat je hebt om je koi gezond te houden, op te laten groeien, ziektes te bestrijden, liefde te geven, te verzorgen, etc… Je kids zijn je trots maar je koi ook omdat je deze met heel veel geduld en zorg groot brengt; een simpele gestoorde dief heeft geen enkel besef van wat hij aanricht. Het gaat een dief alleen maar om het materiële wat hij eruit kan slepen maar zijn de jaren van inzet in geld uit te drukken? Iets wat je liefdevol heb gekweekt, je jezelf zorgen over hebt gemaakt, elke groei met trots aanschouwd, het is écht zoals je kind dus van mij mag men de dief laten voelen hoe gek dit je kan maken en hoeveel pijn dit van binnen doet. Zal het effect hebben? Waarschijnlijk niet want de dief had sowieso al geen geweten … Triest als je zo arm van hart bent!!!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App