Dainichi Koi Farm

Het zijn er nog maar drie, het aantal dagen tot aan mijn vertrek naar Japan. Op bepaalde momenten voel ik de spanning al opkomen. Het idee dat ik zo weer in zwembroek en op blote voeten  in de zachte blubber van een mudpond kan gaan staan: Geweldig! Tot die tijd is het vooral goed nadenken over wat er allemaal in die koffer moet en wat ik zeker weten niet moet vergeten mee te nemen. Stroopwafels, hagelslag, laptop, fotocamera, videocamera, statief, het wordt allemaal steeds meer en meer… Om de herinneringen aan de Sembetsu (selectie) weer even omhoog te halen, heb ik voor jullie enkele foto’s die ik vorig jaar heb gemaakt. Toen heb ik tijdens één van mijn schaarse vrije dagen bij Marudo een dagje meegeholpen met de Sembetsu van Showa kego (jongbroed) bij Dainichi.

Precies een jaar geleden bevond ik mij al anderhalve week in Japan. Door verplichtingen zoals een diploma-uitreiking (tsja, je kijkt er vier jaar naar uit) bevindt ik mij dus nog in ons (koude) kikkerlandje. En jullie maar denken dat het hier nu vochtig is… In Japan is er nu het regenseizoen en daar hoort normaliter een luchtvochtigheid van 80-90% bij. Wanneer je in zomer in Japan uit het vliegtuig stapt, voelt het net alsof je een sauna binnenloopt. Op het moment is het Nederlandse weer dus ideaal om alvast te wennen aan de Japanse omstandigheden.

Maar goed, ik zou wat vertellen over de Sembetsu bij Dainichi. Op 25 juli 2009 heb ik een dagje mogen meehelpen en -kijken bij de Dainichi Koi Farm en onder leiding van zowel Futoshi als Shigeru Mano een Showa Sembetsu uitgevoerd. Nadat de laatste Showa waren geselecteerd, vroeg ik Futoshi-san om voor mij de beste vissen van deze Sembetsu ronde te laten zien. Zie onderstaande afbeeldingen voor de betere Showa.

Futoshi Mano selecteert de beste Showa uit het gezelschap

Onderstaande afbeelding toont de beste vissen uit de selectie en tonen ook duidelijk aan dat zij het predikaat Tategoi mogen dragen. Tategoi, het begrip voor hoge kwaliteit Koi die de potentie hebben om in de toekomst een betere vis te worden dan dat ze nu zijn. Quizvraagje: Wat is volgens jullie de beste Koi uit deze selectie? Futoshi-san heeft mij deze aangewezen, ik ben benieuwd of jullie een gokje durven te wagen!

Enkele Showa die het predikaat Tategoi mogen dragen

En hier zit ik dus over een paar dagen tussen…

Shigeru, Takayuki, Futoshi en Osamu-san tijdens de Sembetsu.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

5 reacties

 1. Net nog even Shigeru-san aan de lijn gehad, de tosai zijn gewoon al 5 cm groot! De jonge Koi zijn geboren rond 1 juni, wat ik niet had verwacht in verband met het koude voorjaar. Ik kom in Nagaoka aan op zaterdag rond 19.00 en begin mijn eerste werkdag op zondag om 8.30. Rust is er niet bij wanneer ik in Japan ben!

 2. Heel veel plezier gewenst. Ben erg benieuwd naar je ervaringen.

  Vriendelijke groeten van een ontzettend jaloerse koiliefhebber.

  Gerwin

 3. Hey Buramu,

  Vandaag je diploma HBO dier- en veehouderij aan de HAS gehaald en morgen alweer onderweg naar Japan voor je derde jaar bij een kweker. Ook ik ben verschrikkelijk benieuwd naar wat het allemaal zal brengen. Dat de visjes van begin juni al 5 cm zijn is niet mis. De selecties die nu komen zijn dan ook wel de leukste denk ik. Nu ga je echt naar de kwaliteit van het visje kijken… Gefeliciteerd met je diploma (en je verjaardag van afgelopen week) en allereerst maar eens een goede reis gewenst.

  groeten,

  Tiebo

 4. Haa Bram,

  Ik lees dat je je diploma gehaald hebt…gefeliciteerd! En nog bedankt voor de fijne samenwerking bij Verblijfinrichting 😉

  Veel plezier in Japan en ik zal je verhalen volgen!

  groeten Anton

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App