Meten is weten

Bu is het Japanse woord voor ‘formaat’ en de lengtemaat zoals die gevoerd wordt op de meeste buitenlandse Koi Shows om de ingezette Koi in verschillende klasses in te delen. In Nederland gebruikt men hiervoor de Engelse term ‘Size’. Dit kun je vergelijken met gewichtsklasses bij boksers. Door Koi per lengtemaat in een eigen divisie te laten concureren ontstaat er geen oneerlijke strijd tussen twee Koi van eenzelfde varieteit maar met wel een danig leeftijds- en lengteverschil. Het vergelijken van een Koi die 15 of 50 cm aan de lat meet is namelijk appels met peren vergelijken.

Zo zal de lichaamsbouw,  het meest belangrijke beoordelingscriterium, van een Koi van 15 cm veel minder zijn, omdat de Koi op een geheel ander punt in zijn ontwikkeling is dan een Koi die reeds 50 cm meet. De BU maatvoering wordt dus gehanteerd om elke Koi een eerlijke kans te geven tegen ‘iemand van zijn eigen lengte’, maar hoeveel BU is nu hoeveel centimeter of inches…? De meeste Koi Shows gebruiken 5 cm als lengtemaat om de verschillende lengtedivisies te onderscheiden. Dit komt nagenoeg overeen met 2 inches, de gangbare Engelse maat. 1 Inch is namelijk 2,54 cm.

Yagenji Kujaku 15 cm = 15 Bu Klasse

Op de All Japan Combined Nishikigoi Show, de meest belangrijke Koi Show ter wereld, wordt er vanaf 15 cm een Bu klasse gehandhaafd voor elke 5 cm tot 85 cm. Vanaf 85 cm vallen alle Koi in dezelfde 90 Bu-klasse. Voor bijvoorbeeld de 85bu divisie geldt voor alle Koi die tijdens het benchen vanaf 80.01 tot 85 cm meten. Elke Bu dekt dus een lengtetoename van 4,99 cm. De BU maat is dus de maximum lengte in centimeters en voor ons Nederlanders dus gemakkelijk te interpreteren. Voor de Engelsman geldt dat zij de centimeters eerst om moeten zetten in het aantal inches vooraleer dit juist te kunnen interpreteren. Waarschijnlijk hebben we dit te danken aan onze allereerste handelsrelatie met Japan.

Het kan ook voorkomen dat de 20 Bu maat wordt aangeduid met 2 Bu, dit is een vereenvoudiging, maar ook dan vertegenwoordigd deze de waarde tot 20 cm.

Sanke van de Dainichi Koi Farm, 86cm = 90 Bu klasse

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App