De meerval heeft een weelderige snor

Het is al een poosje bekend dat er in de Nederlandse wateren weer meerval voorkomt. Door de toenemende waterkwaliteit zagen we ook al de roofblei terugkeren in de Nederlandse vaarten. Dat het geen vis voor in de vijver is moge duidelijk zijn, maar uiterst intrigerend is de meerval zeker. Vorig jaar nog zag ik een filmpje van een Nederlandse sportvisser die de grootste meerval ooit ving en was daar zeer van onder de indruk. Ook ken je vast wel de verhalen van het vissen op deze monsters waarbij de sportvissers zich maar voort laten slepen met de boot om de meerval te kunnen temmen. Ik ging er altijd van uit dat een dier van zulke proporties dan ook solitair leefde, maar wat deze duikers meemaakten in de Maas. Dat er geen eenden zwommen was hen op dat moment nog niet opgevallen…

“Langzaam doken we verder en het licht verdween,” zo schrijft één van de duikers, Danny Bok, op topvisser.nl. “ Plotseling waren ze er. Tientallen, minimaal 30 meervallen van 1 tot 2 meter en sommigen misschien wel langer. We schrokken ons kapot. Pure adrenaline, mijn hart sloeg m’n borstkas uit. Ik zag dat George ook verre van relaxed was. Het was pikdonker.

Overal flitsten bakbeesten voorbij. En overal voelden we ze langs en tegen onze lichamen zwemmen. Snorharen in ons gezicht. Megastaarten door mijn lichtbundel. Ik scheen langs George zijn gezicht om te kunnen communiceren en zag drie gigantische koppen naast zijn hoofd. Bizar.”

Ondanks de schrik konden de duiker wel onderstaande beelden maken:

De duikers hadden als missie de visstand in kaart te brengen in opdracht van Sportvisserij Nederland. De organisatie wil de meervallen- zeker nu blijkt dat ze zo talrijk zijn- graag opnemen in de visserwijwet. Wanneer dit officieel gebeurt, mag er in Nederland op de meerval of  ‘catfish’ worden gevist.  Het moeten adrenalineslokkende momenten zijn geweest voor de duikers. Gigantische grote vissen met tientallen bij elkaar. Bekken met een spanwijdte van drie keer een menselijk hoofd…brrrr. De Europese meerval (Silurus glanis, Linnaeus ) die tot op heden als zeldzaam werd bestempeld, kan wel 3,5 meter worden en heeft op zijn menu voornamelijk vis staan, maar ze schijnen ook niet vies te zijn van een donald duck…

bron: www.topvisser.nl/www.nu.nl/www.scientias.nl

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App