De boosdoener

Omdat ik zelf in de plaats gewerkt heb, wil ik wel eens even googlen over wat het is dat de gemoederen bezig houd in het Brabantse Gilze-Rijen. Hierbij stuitte ik op een bericht uit de oude doos. Volgens mij had ik het zelfs al eens gelezen maar man, wat heb ik me opnieuw op zitten te winden zojuist. Het zijn vissen, maar onze Koi zijn ons toch echt zoveel waard. Je bouwt een band met je vissen op en elke vis heeft zijn eigen karakter dat je moet leren kennen. Hier kun je op inspelen en hem helpen uit je hand te leren eten en het leert je vlugger iets te onderkennen wanneer het mis is. Met deze gedachte in je achterhoofd kun je er maar moeilijk bij dat de man van onderstaand bericht slechts 36 uren taakstraf heeft gekregen.

“artikel 350 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht spreekt slechts over ‘vernieling van een dier”

Als wetsdienaar weet ik dat het ingevolge de wet niet mogelijk is om een dier te vermoorden. Nee, artikel 350 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht spreekt slechts over ‘vernieling van een dier’. Het eerste lid is bedoeld om de vernieling van materiële zaken strafbaar te stellen. Dat hierbij lagere straffen horen moge duidelijk zijn, maar wanneer je het aan mij vraagt mag iemand die willens en wetens een levend dier van zijn of haar levend berooft wel een zwaardere straf tegemoet zien. Niet uit wrok, maar omdat 36 uur taakstraf niet voldoende is om tot de realisatie te komen welke waarde het leven van een Koi heeft en het respect dat daarbij hoort voor het dier zelf en voor de hobbyist. Want, en dat geldt voor iedere Koi-hobbyist, honden- of kattenliefhebber of liefhebber van welk dier dan ook, dit brengt een erg hartzeer met zich mee.

Een 36-jarige man uit Gilze-Rijen heeft van de rechter opdracht gekregen twintig uur taakstraf uit te voeren en 900 euro schadevergoeding te betalen, nadat hij twee flessen chloor in de met veertien koikarpers gevulde vijver van zijn schoonzus heeft leeggegooid.
Marinus de J. zou volgens slachtoffer en schoonzus Jose van Eerdt tot zijn daad zijn gekomen toen hij in scheiding lag met zijn vrouw en een relatie met Jose wilde beginnen. Jose wees hem af, en dat kon Marinus niet verkroppen. Op 20 mei vorig jaar stuurde hij haar daarom een e-mailtje met het bericht dat haar vissen ‘chloor aan het drinken’ waren. Uiteraard had de actie van de man een dodelijk gevolg voor alle veertien vissen.

 

De prijs van koikarpers kan erg hoog oplopen: voor 20.000 euro heb je een hele grote met mooie tekeningen op zijn rug. De goedkoopste volwassen koi’s zijn echter ‘al’ voor 75 euro verkrijgbaar.

 

 

 

en dan komt er iemand met een flesje chloor...

bron: telegraaf van woensdag 14 februari 2007

www.koishowonline.nl

foto 2: www.koi2000.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

6 reacties

 1. Wordt tijd voor een wetswijziging denkt ik.
  Pvdd stemmen?
  Mariane Tieme moet hiervoor op de bres. (dat doet ze hopelijk wel)

 2. patrick makkes on

  hier zijn geen worden voor wat een eikel laat ie zelf dat choor op drinken en blijf van die kois en andere dieren af

 3. Er bestaat toch ook nog zoiets als dierenmishandeling? Liggen de straffen daarvoor niet hoger?

 4. Hallo grv,

  Je zegt hier iets dat helemaal niet raar is eigenlijk. Maar helaas gaat die vlieger niet op. De GWWD (Gezondheid en Welzijnswet voor dieren) waarop je doelt heeft weliswaar een hogere straf ingevolge artikel 122, namelijk maximaal 3 jaar tegenover 2 jaar van artikel 350 lid 2, maar geldt niet in de gevallen waarop we hier doelen. Die vallen simpelweg onder het strafrecht en die voorziet niet in dierenmishandeling. De GWWD gaat in op de zorg voor dieren die van jou zijn. Overigens wordt ook hier niet gesproken van dierenmishandeling. Wel noemt zij bepaalde aspecten van dierenmishandeling.

  Tiebo

 5. Richard(koi1976) on

  Hallo Koi-Quest,

  Niet te beschrijven dat iemand z,n eigen belang boven dat van 14 levende dieren zet.
  Egoistischer en wreder kan niet!!!
  Je mag nooit het recht in eigen hand nemen maar weet niet wat ik zou doen!!!
  Je krijgt er immers toch maar een paar uur taakstraf voor!!!
  Jammer dat heel wat dingen volgens de wet zo krom zijn.
  Neemt niet weg dat degene die dit gedaan heeft GEEN verstand en zeker GEEN “geweten” heeft.(En waarschijnlijk ook nooit zal krijgen!!!)

  Grt EEN LIEFHEBBER,(Richard)

 6. 900euro schadevergoeding voor 14 koi????????????????????????
  Belachelijk weinig.
  Denk eens aanvoer, bijkomende kosten etc….medicatie…
  Het is geen tuinset die gejat wordt!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App