Close-up Pigmentatie

Graag wil ik nog een moment met jullie delen. Het was op de 1e Euregio Koi Show; Bram en ik wandelen, na het bekijken van de ongewone kampioen en Kase’s Kiko, rustig tussen de verschillende stands en maken hier en daar een praatje met de overige hobbyisten ter plaatse over onder andere het mooie weer en onderwerpen als Kuchibeni. Het blijft werkelijk waar het mooiste van de hobby en terwijl we maar niet verder komen en na anderhalf uur ook nog steeds maar anderhalve stand hebben aangedaan, schiet Danny, van FrieslandKoi uit Fochteloo, ons aan (niet letterlijk natuurlijk) met een verzoek. Wat die verzoek is, krijg ik in eerste instantie niet eens geheel mee. Danny is dusdanig enthousiast dat dit er echter helemaal niet toe doet en we volgen hem gedwee de stand in richting zijn verkoopvat. Dan verduidelijkt hij zich nog eens, terwijl hij wijst met zijn vinger: ” Die, dat visje, die Showa. Ik ben benieuwd wat jullie van die Koi vinden”, vraagt hij nadrukkelijk…

Zijn enthousiasme weet Danny zeker over te brengen en het klinkt als een uitdaging. Eentje die we maar wat graag aannemen natuurlijk. Ik denk bij mezelf nog wel, waarom wil hij zo graag dat we onze mening over dat specifieke visje geven? Zou hij hem zelf zeer bijzonder vinden of juist niet? Zonder meteen met vooroordelen klaar te staan vragen we Danny of hij de Koi voor ons kan bowlen. Hiervoor heeft hij een mooie ‘floating basket’. Ze zijn misschien relatief prijzig, maar ook uiterst handig; Er zit altijd voldoende water in, hij kan niet zinken en het meest belangrijke; er ontstaat geen zuurstoftekort en dat voorkomt springen met alle risico’s van dien. Terwijl Danny de Showa rustig vangt, hebben andere mensen die aanwezig waren in de stand ook het enthousiasme opgepikt en geven toe aan hun nieuwsgierigheid. Afijn, als de Showa dan is gebowled kan het kijken beginnen!

Hirasawa Showa

“Ja, zeker weten, het is absoluut een mooie vis” , dat is het eerste wat mij te binnen schiet. “Hij komt van Hirasawa”, wordt ons nog verklapt. De foto zoals hierboven getoond is niet loodrecht op de vis, daar de vis licht gekanteld is, maar toch kun je een goede indruk krijgen van de bouw van de vis. Wat vooral belangrijk is, is de vloeiende lijn die de Showa toont. Zonder ergens in te vallen loopt de body taps naar de staartaanzet, die niet te smal is waardoor de breedte-verval niet te stijl is. Hiermee bedoel ik dat de hoek, vanaf achter de kieuwen tot aan de staartaanzet, niet te groot is. Wanneer je in deze vorm nu al een echte driehoek zou herkennen, dan zal de vis, wanneer groter gegroeid, geen balans in het lichaam kunnen vinden. Vooral bij een typische showabouw, die vooral direct achter de kieuwen het breedste punt vinden, zal de bouw van de vis steeds meer gaan storen wanneer de Koi beschikt over een hele smalle staartaanzet. Des te rechter de lijn dus van voor naar achteren dus, des te liever dat ik het zie. Helemaal recht is ook niet goed natuurlijk, want dan zou er waarschijnlijk iets met de voorbouw aan de hand zijn. Bovendien heeft een brede staartaanzet een positieve invloed op de potentiële groei van een Koi.

‘In vijvers waar deze vissen niet verder groeien dan maximaal 50 a 55 cm zal het niet storend werken; je moet alles in de juiste verhouding zien’

De Koi heeft verder een mooi lange neus die genoeg potentie geeft om verder te groeien. Wel had ik liever een breder hoofd gezien op deze vis. Dit om dezelfde redenen als eerder genoemd. Wanneer de Showa verder groeit en ook in breedte zal toenemen in, zoals genoemd, vooral de schouderpartij, zal het hoofd relatieg kleiner worden ten opzichte van het lichaam. Dit levert niet meteen een dramatische verhouding op, maar een echt breed hoofd werkt dan wel imponerend. Overigens zijn dit kenmerken die men alleen maar in ogenschouw hoeft nemen als men ook daadwerkelijk van plan is een Koi tot Jumbo te laten uitgroeien. In vijvers waar deze vissen niet verder groeien dan maximaal 50 a 55 cm zal het niet storend werken; je moet alles in de juiste verhouding zien.

Duidelijk zich op de potentie van het Sumi

Dan kijken we naar de pigmentatie van de Koi. We zien dan meteen dat het rood voldoende aanwezig is. Veel belangrijker dan de kwantiteit is natuurlijk de kwaliteit. Ik ben erg onder de indruk van de uniformiteit van het Hi dat overal op het lichaam éénzelfde intensiteit kent. Dit is een zeer belangrijk gegeven, daar het een indicatie geeft van de kwaliteit van het pigment op de Koi. Ik kom in een latere blog deze week nog terug over de intensiteit van het pigment bij jonge Koi. Nu eerst eens over het zwart, het sumi. Allereerst zien we al een mooie motoguru aanwezig. Dit geeft stabiliteit en evenwicht aan de uitstraling van een Showa. Het sumi op de body  is mooi verdeeld en geeft een zeer goede eerste indruk. Erg dicht en compact. Als we kijken naar het sumi op het hoofd dan zien we dat dit nog weinig aanwezig is. Er is op de overgang van het hoofd naar de schouder wel een patroon dat aanstalten maakt op menware te vromen, maar hiervan is nu nog lang geen sprake, of toch wel? Op de foto links zie je duidelijk een lichter gedeelte rond het oog en het kleine hi spotje. Dit is eigenlijk het enige gedeelte wat in de toekomst NIET zwart zal worden is onze verwachting. Kijk je nu naar de grote foto dan zie je de lijn waarschijnlijk ook wel. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat deze Showa een overwegend zwart hoofd zal krijgen, want ook de neus bevat onderhuids pigment. Het is vaak lastig om te zien of het nu sumi is dat zich onderhuids bevind. in dit geval is een goede indicator de kieuwdeksel. Omdat de kieuwdeksel beschikt over een uiterst dunne huid heeft het sumi al veel sneller de oppervlakte bereikt. De kieuw is in dit geval nagenoeg helemaal zwart. Dacht je dat het patroon zo scherp was afgetekend dat het zich alleen beperkte tot het kieuwdeksel? Nee dus, dit komt nogmaals doordat de huid op het kieuwdeksel van een Koi het dunst is en dit geeft dus een goede indicator voor het overige Sumi op het hoofd van de Koi.

Dan, als de standhouder ons toestemming geeft om , na ontsmetting met desinfectantia, de vis ter hand ter nemen om deze eens nader te aanschouwen volgt het volgende beeld. Hierin zie je allereerst nog eens duidelijk hoe het Sumi zich onderhuids op het hoofd van de Showa toe heeft gelegd. Ook zie je duidelijk dat de Showa ook zwart in de bek heeft. Dit bevestigd dat je te maken hebt met een van origine zwarte Koi. handig voor wanneer je twijfelt te maken te hebben met een Showa of Sanke en geeft wederom aan dat er zich behoorlijk wat van dit melanine verborgen gaat in deze Koi.

Je zag het inderdaad al even. HOM! Hom is het woord dat gebruikt wordt voor sperma bij vissen. Een grotere zekerheid te maken te hebben met een mannelijke Koi is er niet. Wanneer een Koi geslachtsrijp is, kun je bij een gezond mannetje nagenoeg het hele jaar door, in meer of mindere mate, hom afstrijken op de wijze zoals getoond. Je weet dan meteen of je te maken hebt met een mannetje of een vrouwtje. Hiervoor is niet heel veel pressie nodig maar gewoon een subtiele druk van twee vingers aan weerszijden van het lichaam, die vloeiend naar de geslachtsopening het aanwezig hom naar buiten geleiden. HOMtiedom!

‘Het leek alsof er spontaan een interactieve college ontstond’

Dit is verder een indicatie dat de Koi reeds Nisai (in het tweede levensjaar is) Mannelijke Koi kunnen namelijk niet eerder geslachtsrijp zijn als nadat een zogenaamde eerste hormooncyclus is opgetreden en die plaats heeft vanaf rond de 11e maand. Dit heb ik ooit eens geleerd van Paul Soren, gerenommeerd Koikichi en pupil van  Shinji. Nu de naam van Paul is gevallen, komt ook de aap uit de mouw, voor wat betreft het enthousiasme van Danny. Paul, ook aanwezig op de Euregio Koi SHow, had namelijk een poosje naar de vissen in het vat van FrieslandKoi staan kijken en visje aangewezen met de tekst: ” Die had niet door de selectie van Hirasawa mochten komen om naar Nederland te gaan” , aldus Danny. De vraag speelt dan bij jezelf op, of je er net zo over denkt.  Een lastige, of misschien ook niet? Grappig is het op te merken dat gedurende onze interesse en aandacht voor het diertje steeds meer mensen geïnteresseerd raakten en het haast wel een spontane interactieve college leek te worden. Voor wie kennisdeling ambieert zoals ons, zijn dat zeer dierbare momenten.

buigen geeft je een kijkje achter de schermen bij de pigmentatie

In het filmpje zie je tijdens het buigen van de Koi dat het pigment van het hi zich anders gedragen als die van het sumi. Zie je in de buiging van de vis dat het sumi ook achter de schubben niet verzwakt, zo zie je bij het hi wel dat er zich blanke randjes vertonen wanneer je de schub meer bloot legt. Dit komt omdat een shub uit lagen bestaat waarvan je eigenlijk maar een klein gedeelte daadwerkelijk ziet. Door te buigen wordt ook het gedeelte van de schub zichtbaar wat je aanvankelijk nooit ziet. Dit gedeelte licht in normale positie onder wel zichtbare gedeelte van de vorige schub. Je kunt je bedenken dat wanneer deze tweede laag ook voorzien is van een mooie pigmentatie, het geheel minder doorzichtig wordt en de kleur van de Koi een mooiere en vollere uitstraling krijgt. Deze showa zit al een tijdje binnen en het wordt wel duidelijk dat de Koi naar buiten in het zonlicht gaat zodat het hi niet te snel te hard wordt.

Al met al is deze Showa een zeer goed exemplaar. dat de vis reeds Nisai is en nog ‘ slechts’ van dit formaat is in het geheel niet zorgwekkend. Als zal het geen wonderlijke groeier worden, ben ik ervan overtuigd dat de vis onder de juiste omstandigheden ook zijn potentie kan vervullen op latere leeftijd. Dit is echter een andere discussie. De Koi is goed op kleur heeft een goede body en nog steeds een enorme potentie. Zeer beslist een visje dat het volgen meer dan waard zal zijn. Als laatste wil ik opmerken dat deze Koi bijzonder rustig was, hetgeen in zijn voordeel zal gaan werken. Ja, wanneer deze vis door Hirasawa was gehouden zal hij volgend jaar veel meer voor een dergelijke vis kunnen vragen. Ik denk echter ook dat Hirasawa (Marusei Koi Farm) misschien ook heeft geweten dat het een mannelijke betrof en hij misschien reeds genoeg goede mannelijke showa exemplaren had geselecteerd. Een luxe probleem dus. Desalniettemin was deze Koi de Euro 60,- die er voor werd gevraagd op de show meer dan waard, zondermeer en de eigenaar zal er veel plezier aan gaan beleven. eigenlijk had ik zelf een andere favoriet in dit vat, waarover later meer. Nadat wij onze ruggen weer rechtten, was de Koi inmiddels verkocht! KoiQuest zal de ontwikkeling samen met de leergierige nieuwe eigenaren van de Koi met jullie volgen en we zullen het diertje dus nog veel terug gaan zien.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App