Torazo Showa

Wanneer je weleens vaker een Koi Show bezoekt, dan is het niet vreemd dat je wel eens dezelfde vissen tegenkomt. Sommige herken je meteen, andere helemaal niet. Natuurlijk geldt dit voor de grootste exemplaren, maar ook zeker bij de jongere Koi is herkenning niet vreemd. Het is grappig wanneer je eenzelfde Koi een jaar later weer eens terug ziet. “Hey, die Kohaku met dat rood op de lippen (lees: Kuchibeni), die heb ik vorig jaar nog op de foto gezet. ” Het is leuk om deze vissen te herkennen en zo te volgen in hun ontwikkeling. Bij een unieke Koi echter, blijft het niet bij die herkenning alleen, maar is een terugkerende factor ook de erkenning…

In de Bowl bij Torazo, 2008

Terwijl Bram en ik een rondje langs de vaten maken, stuitten we op een showa, met enorm veel onderliggend sumi. Dit hadden we eerder gezien. Was dat niet op dezelfde show, de Nationale Koi en Vijverdagen vorig jaar? In dat jaar deden de bekende kwekers Hisashi Hirasawa (Marudoh koi farm) en Haruo Aoki (Meester der Metallics) de jurering, tezamen met Alan Coogan en verkozen zij deze om de titel van Best Tategoi te dragen. Dit wil zeggen dat de juryleden van mening zijn dat van alle ingezette Koi op de show, dit de Koi is die over de meeste potentie beschikt om zich in positieve zin verder te ontwikkelen. Het stelt dus nogal wat voor, zo een prijs!  Toen wij deze kwekers vorig jaar vroegen naar deze keus was het antwoord zondermeer duidelijk. In de eerste plaats de kwaliteit van de Koi, maar het onderliggend sumi, ook wel het Aoji genoemd, is op een dusdanige manier aanwezig, dat het vooral intrigerend is om je in te beelden hoe de Koi eruit zal zien, wanneer dit sumi naar de oppervlakte zal geraken.

 

‘Dat deze Showa zichzelf dan drie van de drie keer bij diverse Japanse kwekers positief in de kijker speelt wil wel wat zeggen natuurlijk’


Nu, een jaar na dato, wanneer we ons rondje langs de vaten maken om te kijken waar de prijzen zijn beland, anders dan die wij wisten binnen te slepen met onze vissen op de NKVD10, zagen we een bekend vat gesierd worden door een plakaat die aanduide dat de Best Tategoi erin rond zou zwemmen. Alhoewel dit natuurlijk niet meteen wil zeggen dat deze showa deze prijs in de wacht had gesleept, er zwommen immers wel meer erg mooie vissen in, was het ons meteen duidelijk dat het wederom om deze Koi zou gaan.  Wanneer we het visje eens in alle rust bekijken, komt toevallig de eigenaar eraan gelopen. Stefan Koster van Arts&Ants was natuurlijk blij verrast om dezelfde prijs voor een tweede keer te mogen ontvangen en dat van een andere, maar wederom Japanse, jury. Stefan verteld ons dan het verhaal van deze Showa:

De Showa in 2009

Ik heb de koi als 15 maanden jonge koi gekocht rond de 32 cm. Deze heb ik bij Torazo gekocht. Opzich al een leuk verhaal omdat ik hem per ongeluk in een koihuis trof waar ik nog nooit geweest was. Daar heb ik twee Showa’s gekocht. De 1 (zeker een vrouw) voor een klant die met mij mee was en de andere voor de winkel. De body van de vis sprak mij enorm aan en als tweede het hi patroon. Ik heb de Showa in december 2008 binnen gekregen en heb hem in 2009 op de show ingebracht. Dit met succes want de koi werd daar Best Tategoi. Later dat jaar kreeg de Showa  op de Holland Koi Show (HKS)  de Friendship Award van de Z.N.A.

Dit jaar heb ik de Koi, nu inmiddels 50 cm, op de Koi show te Appeltern ingebracht en heeft hier drie prijzen in de wacht gesleept, namelijk de ‘best size 4 in variëteit’; ‘best size 4 alle variëteiten’ en ‘best Tategoi‘.

Zoals ingezet in mei 2010, inmiddels 50 cm.

Dat het visje ook nog de friendship award van de ZNA had gewonnen op de 17e Holland koi SHow 2009 had ik destijds niet meegekregen. Het zegt wel iets. Het zijn namelijk allemaal prijzen die oorsprong vinden  in de persoonlijke voorkeur van de divesre kwekers. Dat deze Showa zichzelf dan drie van de drie keer bij diverse Japanse kwekers positief in de kijker speelt wil wel wat zeggen natuurlijk. De showa valt in de herhaling dus. In aanleg is dat misschien een negatieve uitdrukking, maar wij weten wel beter!

Wanneer jij je ondertussen tegoed doet aan de foto’s van deze Koi zullen wij ons inzetten om in een volgende blog verder in te gaan op de Koi zelf, wat de kwekers er dit jaar van vonden en wat wij ervan verwachten voor de toekomst. Ondertussen ben ik wel erg benieuwd wat jullie van het visje vinden en wat jullie ervan verwachten.

Het sumi laat nog steeds veel aan de verbeelding over in 2010

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App