Jumbo Champion NKDV10

De Nationale Koi- en Vijverdagen van 2010 lijken nu alweer maanden geleden plaatsgevonden te hebben, maar de kalender vertelt me dat dit nog geen 2,5 week geleden is. De dagelijkse beslommeringen laten de tijd veel sneller doen voorbijgaan dan het in werkelijkheid geval is. Ik hunker in ieder geval al weer volop naar het volgende Koi-evenement.

De NKVD10 had nog een opmerkelijke gebeurtenis waarvan we u reeds eerder berichtten in het laatste deel van een eerdere blog. Op het einde van dag één, van de zeer mooi opgezette show in de tuinen van Appeltern, had de toen al benoemde 99 centimeter lange Jumbo Champion last gekregen van evenwichtsproblemen. Nadat de Koi door zowel de aanwezige kwekers Kazuyoshi Hiroi, Taro Kataoka en Takahiro Inoue en koidokter Tim Barbé onder handen was genomen, was het advies om de Koi terug naar huis te nemen.

De Mukashi Ogon werd vervolgens door Joachim Luisman mee teruggenomen naar het Koicenter om de vis vervolgens op te warmen tot 20 graden met 6 kg zout per kuub water. Ook heeft koidokter Tim Barbé de Koi zowel een cortisol- als een vitamine-injectie gegeven. De cortisol-injectie zorgt voor een reactie van het lichaam waarbij de afweer direct wordt gestimuleerd en de vitamine-injectie zorgt voor een verbetering van de algehele conditie van de vis en daarbij de afweer op een langere termijn.

De zes jaar oude (nana-sai) Marusei Mukashi Ogon verkeerd op dit moment in uitstekende conditie en zwemt al weer voor geruime tijd haar rondjes in de grote zwemvijver op het Koicenter Tiel. Zie ook de volgende video:

Daarnaast zwemmen ook de Mature Champion en de winnaar van de Shinkokai-award in dezelfde vijver. De Mature Champion is een Yamatoya Kohaku van rond de 83 cm, welke in het najaar van 2008 naar Nederland is overgekomen. De Shinkokai-award is een prijs welke gegeven wordt door een persoon die lid is van de Shinkokai, in dit geval Taro Kataoka en Kazuyoshi Hiroi. Op de NKVD10 zijn er twee Shinkokai-awards uitgereikt. Dit zijn dus hele prestigeuze prijzen, eigenlijke de persoonlijke keuze van een kweker.

Mature Champion NKVD10

De winnaar van de Shinkokai-award is een roku-sai (5-jarige) Showa van de Conias-stal. Deze Koi heeft op de Nogyosai in Japan zelfs een prijs gepakt. Deze vis is in het najaar van 2009 overgekomen naar Tiel, maar niet voordat vader Wim Luisman zijn paspoort aan Kazuyoshi Hiroi liet zien. Wim vertelde hem tijdens zijn bezoek aan de Hiroi Koi Farm namelijk dat hij die dag jarig was en dat hij deze Showa graag mee naar Nederland wilde nemen. Kazuyoshi-san zei dat dit voor hem een hele speciale Koi was en hij hem niet zomaar wilde laten gaan. Daar hij die dag goed gemutst was en Wim ook echt die dag jarig was, gunde Kazuyoshi hem deze geweldig imponerende Showa.

Shinkokai award NKVD10

Misschien dat Kazuyoshi-san zich deze Koi nog heel erg goed kon herinneren tijdens de NKVD10…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App