Hij is 18 maand, lief, mooi, leuk, prachtige body met hier en daar een Shimi. Nee dit is geen nieuwe Koi, dit gaat over mijn zoontje Sem. Sem kent sinds een paar week het woordje Koi, alleen spreekt hij dit haast op een Franse manier uit. Als ik het moet opschrijven zoals hij het zegt dan wordt het ‘Kuoie’…

 

Een eerste blik..

Kuoie!? Kuoie! De klemtoon ligt op de scheiding tussen de ‘o’ en de ‘i’ waarna de ‘e’ langzaam en uiterst vertederend vervaagd. Kuoie.. Papa noemt het een Japans accent en daar houdt ik het dan maar bij. Ik vind het al erg knap dat zo een minimensje in staat kan zijn om een viertal klinkers achtereen uit te spreken. Papa is natuurlijk helemaal in de wolken dat Sem Koi (Kuoie) zegt wanneer hij daadwerkelijk een Koi ( of goudvis, dolfijn, haai ed ) ziet. Dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Zoals ook ik het verhoor van mijnheer de opsoringsambtenaar heb moeten ondergaan totdat ik ze Alle 10 goed had, zo begon de indoctrinatie voor onze kleine krekel elke dag voor het slapen gaan. Op de overloop hangt een schilderij met daarop… een vogel? … een vliegtuig misschien? … nee, je raad het nooit van je leven ….Koi! Of toch wel?! Terwijl hij in zijn slaapzakje half versufd wakker wordt of wegdommelt voor het slapen gaan,  is het eerste en laatste wat hij te horen krijgt ‘Koi’, terwijl een wijzende vinger uitgaat naar een zwarte en een witte Koi, die als een ying yang symbool, opspringen tegen een Japanse strijdzon. Mama was allang blij dat het niet zijn eerste woordje was. ( dit was by the way, mapa, wat later papa en mama werd.)
Maar goed, een blog schrijven over mijn zoontje en zijn eerste woordjes is hier denk ik niet gepast, dus nu weer `to the point`.

 

met zorgvuldig beleid

Een aantal maanden geleden was het dan zover dat de vijver in onze tuin leeg gehaald werd, de Koi zijn naar Bram gegaan om daar voorbereid te worden op de show, waar Tiebo ze een laatste eerbetoon wilde bewijzen, alvorens onze Koi nu van de hand worden gedaan.  We willen verhuizen, maar hebben nog geen uitzicht op iets nieuws en daarmee een onderkomen voor de vissen. De vissen straks in de winter te moeten verhuizen of hals over kop verkopen of maandenlang in een quarantainebak dat verdienen ze niet. Niet iedereen ziet het plezier van een vijver en voor sommigen is het een obstakel en 1 van de redenen om ons huis niet te kopen. Het is een moeilijke tijd en dus maak je keuzes als je verder wil in de toekomst en dat is de vijver er uit.

Verschrikkelijk natuurlijk voor Tiebo die dagelijks bij de vijver kwam, de Koi voeren, bezig zijn met de technische gedeelten van de vijver, af en toe bowlen en trots met Sem gaan kijken door het raam naar de Kuoie…
En ook ik vond het vooral in de zomer fijn om bij de vijver te zitten en achter het raam al die kleuren voorbij zien zwemmen.Toen het moment daar was moest Sem natuurlijk ook afscheid nemen van alle Koi en hij was wonderwel helemaal niet bang om de Koi van zo dichtbij mee te maken, zodra er een Koi in de meetbak zat, schroomde Sem niet om de Koi te aaien, de schat deed dit zelfs met zorgvuldig beleid! Maar het is zeker geen aanmoediging om je kindje onbewaakt bij de Koi te laten. 😉 Dan bazelt hij van verbazing: ‘O’, ‘O’. Ja onze zoon weet met zijn hoge stem wel raad met al die klinkers.

Maar toen Bram een Koi oppakte om deze even goed te bekijken, gaf Sem glunderend kusjes in de lucht naar de Koi toe, dus de Koi maar wat dichterbij Sem en hup liefdevolle kusjes voor de Koi van Sem en vice verca, of moet dat zijn  een ‘vieze verse’.

 

Een vieze verse van de Kuoie

Hij was helemaal trots, veegde toch wel zijn mondje af met zijn mouw, keek ons eens ongelovig aan en schaterde… is hier een hobbyist geboren? Of hij er over 18 jaar nog zo blij mee is dat we dit hebben ‘toegelaten’ dat betwijfel ik en ‘never been kissed’ gaat voor Sem dus niet meer op. 18 Maandjes op deze aardbol en nu al gekust… door een Kuoie…

Liefs Pinky

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

8 reacties

 1. Knap hoor dat hij al Koi kan zeggen! Hier horen we elke keer “ish!” als hij een vis voorbij ziet zwemmen

 2. Erg leuk geschreven en ik kijk uit naar je volgend artikel Pinky.
  Het ‘koi virus’ word bij Sem ook wel met de paplepel ingegoten hè.
  ‘Is jammer dat jullie het tijdelijk zonder koi moeten stellen en zal best wat afkickverschijnselen teweeg brengen 😉
  Hopenlijk kunnen jullie snel een nieuwe woning betrekken en weer een mooie vijver aanleggen.

  Groet,
  Fr@n$.

 3. Pingback: Omarming van de hobby | KoiQuest

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App