Soms bereiken trieste verhalen je gemoed. Je schrikt eens en vraagt je af hoe het heeft kunnen gebeuren. Het spijt je voor die ander, maar daarna ga je ook gewoon weer verder waarmee je bezig was. Het overkomt jou toch niet. Tot dat het je daadwerkelijk wel overkomt. Het navolgende verhaal vernam ik van een begane hobbyist, die om begrijpelijke redenen verder geen ruchtbaarheid aan zijn identiteit, hobby en lokatie wil geven. Kan dit jou ook gebeuren… ?

Demontabele koppelingen, just in case...

Waarschijnlijk doet elke koi liefhebber hetzelfde, zo gauw je wakker bent geworden, even kijken naar de vijver en genieten van de koi. Bij mij is dat niet anders alleen verging het genieten mij erg snel afgelopen woensdagochtend…

Als ik naar de vijver kijk gaat mijn oog ook altijd even over de nog in aanbouw zijnde filterput om te kijken of alle filters nog zonder problemen draaien. De filterput stond behoorlijk vol met water. Mijn eerste gedachte was dat het door het vele regenen kwam. Pas daarna viel me op dat ik wel erg veel vloeroppervlakte zag. Kennelijk was ik nog niet helemaal wakker, want het duurde even voor me opviel dat ik filteronderdelen miste. Eenmaal doorgedrongen was ik wel meteen klaar wakker en begon rationeel te handelen. Uit één van de schuifkranen lekte namelijk water uit de vijver de filterput in.

‘…doen vermoeden dat de inbrekers ‘bekend’zijn met filter materialen en uit de Koi wereld komen.’

Eenmaal in de filterput bleek dat er o.a. een Ultrasieve en een Pondsieve miste. Verder waren echt alle schuifkranen dicht gezet, tot die van de beatfilterbypasses aan toe. Tevens waren alle stekkers van de pompen, luchtpompen en UVC units er uit getrokken. Handig hoor, alles voorzien van schroefkoppelingen zodat in geval van nood of onderhoud alles los kan, dat vonden de inbrekers waarschijnlijk ook. Het feit dat alle stekkers uit de stopcontacten waren getrokken, alle schuifkranen dicht zijn gezet en dat de inbreker gereedschap bij zich had omdat de schroefkoppelingen niet zonder gereedschap los te draaien zijn, doen vermoeden dat de inbrekers “bekend” zijn met filter materialen en uit de koi wereld komen.

Uit camerabeelden blijkt dat de inbrekers rond 3.45u hebben toegeslagen. De tuinpoort is geforceerd om binnen te komen. De camerabeelden worden onderzocht om te kijken of er herkenbare gezichten op zijn te zien. Vooral de camerabeelden bij de filterput zelf leveren hopelijk wat close-up beelden op. Verdere stappen die we die ochtend hebben gemaakt: Politie inschakelen, verzekering bellen welke een expert langs laten komen i.v.m. de hoogte van de schade, rondbellen voor nieuwe filtermaterialen en op pad om deze nieuwe materialen op te halen.

uitlopend op niets

Bij het opnieuw aansluiten van de filters bleek dat er bij één van de pompen een aansluiting was gescheurd. Waarschijnlijk omdat er met geweld is geprobeerd de pomp los te draaien van de schroefkoppelingen. Gelukkig had de leverancier een nieuwe pomphuis op voorraad en tijd om deze te plaatsen. Tot laat in de avond zijn we bezig geweest om alle filters weer draaiend te krijgen. Ondertussen hebben we ons zelf afgevraagd hoe het kan dat we niks gehoord hebben. Het is tenslotte recht onder ons open slaapkamerraam gebeurd en uit een filterput van 1m40 diep.

Terugdenkend aan wat er is gebeurd doet je beseffen dat je er niet bij stilstaat dat er dus mensen zijn die zo asociaal zijn dat ze midden in de nacht op pad gaan om bij iemand anders belangrijke onderdelen van filtersystemen te stelen en daarmee indirect de gezondheid van koi in gevaar brengen. Stel je eens voor dat je een weekendje weg bent, of erger een paar weken op vakantie… Al die tijd staat je filter stil en al heb je iemand die in je vakantie periode de filters onderhoud, daar kan je niet van verwachten om een nieuwe filter te kopen en aan te sluiten…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

 1. M@De in NL (Remco on

  Echt klote dat dit in korte tijd weer gebeurt
  kwam dit pas geleden ook op een forum tegen dat ze precies wisten waar ze moesten zoeken en precies wisten wat waarde had en niet.
  Dit is precies de reden waarom ik maar weinig mensen bij mij laat komen om te kijken want je zou haast denken dat de mensen weten waar ze moeten zoeken.
  ik vindt het diep triest dat er mensen zijn zie andermans spullen niet alleen kunnen laten
  GRRR!!!!!!!!!!!!!

 2. Heel triest
  Om te kunnen blijven genieten van je hobby wordt je genoodzaakt om een alarm systeem te installeren.
  Het is te zot voor woorden dat je geen mensen meer kunt uitnodigen bij je vijver omdat het risico op diefstal te groot wordt.
  Ik hoop van harte dat de niets nutten die dit kunstje geflikt hebben worden achterhaald en dat ze iedere cent onkosten mogen terugbetalen.

  Gr Jurgen

 3. marikekoi on

  Ronduit schandalig we weten allemaal wat deze hobby kost als je geen geld wilt uit geven jat je het toch gewoon ik hoop dat ik er van verschoont blijft en dat de daders ter plekke doodvallen

 4. Ronduit schandalig we weten allemaal wat deze hobby kost als je geen geld wilt uit geven jat je het toch gewoon ik hoop dat ik er van verschoont blijft en dat de daders ter plekke doodvallen.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App