Onze Koi op de NKVD10

Tijdens de NKDV10 hebben Tiebo en ik (voornamelijk Tiebo eigenlijk) met onze Koi meegedaan aan de show. Dertien Koi van Tiebo’s zijde en één van mijn zijde. In totaal 14 Koi dus. Van deze 14 Koi hebben er vier een prijs in de wacht gesleept. Niet verkeerd. Zeker niet als je weet dat het merendeel Go-sanke (waarvan vier Showa in dezelfde lengteklasse) is dat we ingezet hadden, aangevuld met twee Shiro Utsuri, een Kumonryu en een Goshiki. Daarnaast namen er tevens 27 hobbyisten deel aan de show, een unicum voor de Nationale Koi- en Vijverdagen! Een Koishow is natuurlijk competatief, men doet mee om een prijsje te pakken. Het is altijd spannend om te zien wat voor concurrentie er in de andere vaten zwemt. Voor ons geldt dit net zo zeer, alleen had onze deelname ook nog een extra reden…

De meeste van de ingezette Koi zijn al enkele jaren in het bezit van Tiebo, aangekocht als tosai tot een centimeter of twintig. Op deze manier brengt het veel meer voldoening om een prijs in de wacht te slepen. Het gegeven dat je er zelf voor hebt gezorgd dat de Koi zijn kwaliteit heeft behouden, of zelfs heeft verbeterd. Daarnaast zijn vele van deze Koi al eens langsgekomen in een artikel in de Koi Wijzer of de NVN, op verschillende fora, op www.koiquestion.com/nl/ en natuurlijk op de eerdere edities van de Nationale Koi- en Vijverdagen. Wij willen de hobbyisten de mogelijkheid bieden de Koi eens in het echt te kunnen aanschouwen, zodat men letterlijk de ontwikkeling van de Koi kan zien.

Tiebo, Sem en Bram beoordelen Yamamatsu Sanke

Je zult denken dat Tiebo zijn inbreng in dit succes veel groter is dan mijn inbreng, maar niets is minder waar. Eind maart ben ik voor een paar dagen op bezoek geweest bij Tiebo om over KoiQuest te filosoferen en als afsluiter al zijn Koi mee te nemen. Tiebo wil namelijk verhuizen. Over de vijver zal Tiebo hoogstwaarschijnlijk nog eens terugkomen, heb ik het gevoel wanneer ik dit schrijf. Alle Koi zijn voor vertrek gemeten en op de foto gezet, de ontwikkeling tot eind maart dus op de gevoelige plaat vastgelegd.

De Koi dus. Eind maart bij mij thuis in de opgroeibak (6,5m³) opgevangen, waarbij ik vervolgens de temperatuur heb laten oplopen tot achttien graden. Het mixen met vier van mijn eigen Koi gaf geen problemen, allen waren in uitstekende conditie. Na twee weken acclimatiseren en het filter te laten wennen aan de extra vervuiling van het water, hebben de Koi een rantsoen van enkele kleurvoer gehad. Het water werd steeds groener en groener, iets wat ik erg kan waarderen: algenrijk water, het heeft alleen maar voordelen voor de Koi. De nadelen zullen later nog eens op een romantische manier worden beschreven ;). Na het dieet van kleurvoer hebben de Koi een twee weken geen eten gehad, waarbij de temperatuur middels waterwissels werd teruggebracht tot veertien graden. Zie hieronder een video van de Koi tijdens een voederbeurt:

Alan Coogan werpt een blik op onze vissen

Donderdag 6 mei was het dan zover: tijd voor de grote verhuizing naar een mooi blauw showvat op het terrein van Appeltern. Vat 46 zou het hele weekend hun onderkomen zijn. Jammergenoeg was het water bij aankomst maar 9 graden, wat dus een verschil van 5 graden ten opzichte van de opgroeibak was. Voor de Koi op zich geen probleem, na een drie kwartier in de zak op het water van het showvat gedreven te hebben, was het verschil in watertemperatuur geminimaliseerd.

Op de vrijdag werd er gejureerd. Tiebo en ik, die om de zoveel tijd even langs de bak liepen in de hoop enkele juryleden bij het vat te zien staan met moeilijk kijkende gezichten, waren die dag  volop aan het gissen over welke Koi nu een prijs zou pakken en over welke Koi de juryleden het nu hadden. Spannend hoor!

Taro Kataoka en Takaharo Innoue (Beppu) werpen een kritische blik

De Koi die deelnamen aan de show (gemeten eind maart tijdens het ophalen van de Koi):
Kohaku Hoshikin 40 cm
Showa Marudo 44,5 cm
Shiro Utsuri Okawa 29 cm
Tancho Boersma 42 cm
Sanke Yamamatsu 49 cm
Kohaku Isa 49 cm
Goshiki Aoki 41 cm
Kumonryu Masaki 41 cm
Showa Sekiguchi 42 cm
Showa SFF 45 cm
Showa Sekiguchi 41 cm
Shiro Utsuri Okawa 29 cm
Showa Dainichi 34 cm
Sanke Marusei 33 cm

Uiteindelijk hebben vier Koi een prijs gewonnen, te weten: Shiro Utsuri (Size 2 2nd in Variety and size), Yamamatsu Sanke (Size 4 2nd in Variety and size), Dainichi Showa (Size 2 1st in Variety and size) en de Sekiguchi Showa (Size 3 2nd in Variety and size). Een resultaat om trots op te zijn op een show met 27 hobbyisten en de concurrentie in de Go-sanke klasse.

Helaas heeft Tiebo doen moeten besluiten zijn Koi te gaan verkopen, daar een vijver niet nieuwe vijver nog niet zomaar in het verschiet ligt en hij het beste omstandigheden wenst voor de Koi. Ik zelf kan er ook niet al te lang meer voor zorgen, ik ga namelijk deze zomer naar Japan om bij Dainichi te werken en vervolgens verhuis ik richting Wageningen om aan de studie Aquacultuur en Visserij te beginnen. Mijn binnenbak zal na de verkoop van de Koi ook beschikbaar worden gesteld voor de verkoop. Via diverse fora zullen de Koi worden aangeboden. We hopen dat we met de show een waardig eerbetoon aan de vissen hebben kunnen geven want je kunt voorstellen dat het pijn doet. van enkele vissen mag je de komende tijd nog wel eens een blog verwachten waarin Tiebo de ontwikkelingen en ervaringen opgedaan met zijn Nishikigoi met ons deelt.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

4 reacties

 1. Hoi Tiebo en Bram jammer dat je koi in de verkoop moeten.
  De SFF Showa vind ik persoonlijk een heel leuke koi waar nog een verrassing in kan zitten, maar zie ik daar een paar schubben bij opstaan ?

  Gr Jurgen

 2. Hallo Jurgen,

  Scherp opgemerkt. De foto waar jij op doelt en op de fora wordt getoond is van het moment dat Bram de vissen bij mij ophaalde en waarschijnlijk ontstaan tijdens het vangen. Dit is echter binnen twee weken weer weg getrokken en zoals je op de show hebt kunnen zien was er in het geheel niets meer van zichtbaar.

  Ik denk zelf ook dat er een verassing in zit, zeker voor wat betreft het sumi.

  Gr Tiebo

 3. Op de show heb ik er inderdaad niks van kunnen zien, mmoie vissen trouwens als mijn vijver al klaar zou zijn had ik de SFF Showa graag van je over genomen. jammer genoeg duurt dat nog wel even.

  Gr Jurgen

 4. Good post and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.