Is dit All Japan kwaliteit?” Zo vroeg Joachim Clement van Kokugyo ’t Viske aan Kentaro Sakai van de Sakai Fish Farm (SFF) toen hij in 2008 een Kohaku wilde aankopen? “Nee”, zo luidde het korte antwoord van de gerenomeerde kweker uit het zuiden van Japan. Toch besloot de eigenwijze Belg de vis uit Diksmuide de vis aan te schaffen. Hij had er iets mee…

De Grand Champion SFF Kohaku NKVD10 van hobbyist Andre Verpoucke.

Het was deze vis, die KoiQuest reeds gisteren tipte, die een maatje te groot bleek voor haar concurrenten en vandaag bekroond werd als de winnaar van de Nationale Koi- en Vijverdagen 2010 en haar Strijd der Titanen. De Grand Champion is dus een Kohaku. De SFF tweekleur ging verdient aan de haal met die grootste eer. Het is een uiterst gracieuse Koi met als sterkste punt de lichaamsbouw.

De reden dat Joachim de vis na het volmondige ‘nee’ van Kentaro toch aankocht, was het feit dat ze reeds in 2004 een SFF Kohaku in hun bezit hadden. Deze was, evenals de kampioen van vandaag, van dezelfde lijnage. Desbetreffende Kohaku luisterde naar de naam Geisha en werd in 2004 ingezet op de Nationale Koi- en Vijverdagen. De vis bleek destijds spijtig genoeg, bij het transport schade op te hebben gelopen en werd hierop logischerwijs uitgesloten van deelname. Deze Geisha, waar Joachim Clement zelf zoveel gevoel bij had, heeft helaas niet meer het leven in onze tegenwoordige tijd. Niet zo gek dus dat Joachim een gek gevoel had toen hij bij Kentaro een vierjarige vis van de M-Kohaku bloedlijn zag, die verdomd veel leek op zijn Geisha en een bijna overeenkomstig patroon kende. Van dezelfde bloedlijn dus (zelfde grootouders), maar met toch een ander ouderstel, kocht ’t Viske de vierjarige Kohaku aan en liet haar in Japan. Een All Japan kwaliteit dus, zo luidde de opinie van Kentaro Sakai, die niet het idee dat deze Kohaku de 85 cm kon gaan halen.

Certificaat bij aankoop

Het was dat najaar dat de telefoon overging in Diksmuide en er werd opgenomen met ‘Moshi Moshi’ aan de andere zijde van de lijn. Kentaro had de Ikeage (herfstoogst) juist achter de rug en daarbij was ook de Kohaku, die Joachim inmiddels met veel weemoed Geisha II had gedoopt, op het droge geholpen. Dat dit zomerverblijf in de mudpond de vis goed heeft gedaan moge duidelijk zijn als Kentaro zijn oordeel moet bezien en de eigenaar vriendelijk verzoekt of hij de Kohaku mee mag nemen naar de ZNA Airinkai Koi Show 2008. Dit is de Japanse show voor hobbyisten welke elk jaar rond november wordt gehouden. Kwekers mogen op deze show alleen Koi inbrengen die eigendom zijn van klanten. Joachim en zijn vader Hans vonden dit een hele eer en zo gechiedde. Op deze show won Geisha II de 2e prijs in zijn klasse alsook de 2nd best in size. Na deze overwinning is de Koi verhuist naar het Belgische en aldaar aangekomen werd ze vorig jaar op de NKVD09 en Hasselt 2009 ingezet, waarbij Geisha II er beide keren vandoor ging met de Mature Champion.

A real model

Nu, in 2010, is het André Verpoucke, de hobbyist uit het Belgische waaromtrent we jullie reeds eerder berichtten als winnaar van de Interkoi 2010, die ook in de Tuinen van Appeltern de grootste prijs pakt. Nu echter niet met Cleopatra II, maar met de charmante en even jonge (6 jaar) Geisha II. Het klinkt overigens weinig creatief, die namen met een 2, maar anderzijds wordt het natuurlijk decadent als je straks kunt spreken van Hendrik de VI of Louis de VIII…

KoiQuest sprak met André over zijn overwinning en meer. Dit hele interview lees je binnenkort op de Nishikigoi Novelle.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App