Bijna is het zover. Nog maar een paar nachtjes slapen en dan kunnen we weer gaan genieten van een show. Na de Interkoi Show 2010 en haar Grand Champion, kon ik al niet wachten en nu sta ik helemaal te trappelen. Zal Cleopatra II weer van de partij zijn? En welke andere potentiele kampioenen zullen zich er aandienen? Temidden van al die Koi, vergeet je soms dat er nog zo veel meer is dat onze hobby maakt. De Japanse cultuur heeft dan ook veel meer te bieden dat een Show meteen een beleving voor het hele gezin maakt. Dat wordt dan ook duidelijk wanneer je weet dat er schmink voor de kids zal zijn, demonstraties van theeceremonies en origami. Verder kun je genieten van de tuinen van het waterrijk van Appeltern. en natuurlijk de Strijd der Titanen.

Schminken
Kinderen zijn van harte welkom op De Nationale Koi- en Vijverdagen. In een speciaal voor hen ingerichte stand zullen zij op zaterdag 8 en zondag 9 mei – door ‘échte geisha’s’ – worden geschminkt in de variëteiten Kohaku, Showa, Shiro Utsuri en Tancho Kohaku. Meisjes kunnen tevens tot geisha worden omgetoverd.

Ook vorig jaar konden kinderen als Koi worden geschminkt. De reacties op dit initiatief waren zo positief, dat de organisatie besloot om hier dit jaar een vervolg aan te geven. Niet alleen voor de kinderen zelf is het leuk; het is één van de dingen die de koidagen zo uniek maken.

Origami

Origami is de kunst van het vouwen van papier afkomstig uit Japan. Het wordt al toegepast sinds de Edoperiode (1603-1867) en kent inmiddels wereldwijd vele enthousiaste beoefenaars. Op de achtste editie van De Nationale Koi- en Vijverdagen zal de Origami Sociëteit Nederland de kunst van het vouwen demonstreren. Ook zullen er workshops worden georganiseerd.
bron foto:http://www.giladorigami.com
China en Japan
Origami gebruikt een beperkt aantal vouwen, maar door de combinatie hiervan zijn intrigerende ontwerpen mogelijk. De kunst stamt uit China in de eerste of tweede eeuw, kort na de uitvinding van het papier. Van daar uit is het overgewaaid naar Japan, waar het de bekende vorm heeft gekregen. In het algemeen beginnen deze ontwerpen met een vierkant stuk papier, waarvan de zijdes verschillend gekleurd kunnen zijn. Het papier mag wel gevouwen worden maar er mag niet in geknipt worden.

Een uiterst inspirerend filpmje over wat er mogelijk is met origami. Ik begin maar gewoon met het hoedje 😉

In het land van de rijzende zon is er een eeuwenoude traditie dat er bij een huwelijk 1.000 kraanvogels worden gevouwen voor geluk. Meer hierover lees je in de volgende uitgave van het magazine KOI van de NVN.
Theeceremonie
De oorsprong van het theedrinken ligt in China, waar het tot grote bloei kwam in de Tang Dynasty. Heden ten dage speelt de traditie ook in Japan een grote rol. De theeceremonie is een ritueel waarin elementen van Boeddhisme, Taoisme, Confucianisme, Zen en Shinto op harmonische wijze zijn samengekomen. Het ceremonieel is een gebeurtenis waarin de activiteit zich beperkt tot het bereiden en drinken van thee. Hierdoor nemen concentratie en waarnemingsvermogen in intensiteit toe.
Moment van verstilde aandacht. De theeceremonie wordt uitgevoerd in een speciaal ingerichte ruimte. Schuifpanelen van rijstpapier houden de storende invloed van de buitenwereld op een afstand. Er is alleen het geluid van vuur, van water, van bamboe, en van stilte. Het is een moment van verstilde aandacht. De theeceremonie is een perfecte gelegenheid om de mooiste momenten van het leven te delen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App