Taro Kataoka met een voor hun bekende variëteit (bron Kim's Koi)

Taro Kataoka, het gezicht en bedrijfsleider van de Oya Koi Farm (ook wel bekend als de Kataoka Koi Farm) komt zoals eerder beschreven net als Kazuyoshi Hiroi van de Conias Koi Farm en Inoue-san van de Beppu Koi Farm dit weekend naar Nederland om als jurylid van de Nederlandse Koi- en Vijverdagen in Appeltern te fungeren. Taro is de zoon van Tetsutaro Kataoka en de oudere broer van Matcho Kataoka. Matcho-san spreekt trouwens vloeiend Engels en werkt part-time voor een koiexporteur in Japan. 

De Oya Koi Farm is in 1961 als Katasei Koi Farm opgericht, gelijk nadat Tetsutaro-san van de highschool (middelbare school) afstudeerde. De naam Katasei Koi Farm is 11 jaar na oprichting veranderd in de Oya Koi Farm. Naast Koi begon hij ook met het fokken van stieren om aan tsunotsuki (Japans stierenvechten) mee te kunnen doen. 

 

Japans stierenvechten is niet zoals in Spanje, waarbij de stieren ernstig gewond of zelfs dood raken, maar het kan meer gezien worden als worstelen. De stieren worden met de hoorns tegen elkaar gezet en moeten proberen elkaar naar achteren te duwen. Wanneer het onverhoopt toch te wild wordt, worden de stieren uit elkaar getrokken door maximaal 15 personen per stier. Een leuk detail van de tsunotsuki is dat meer dan de helft van de deelnemers (zowel als eigenaar van de stieren als deelnemer om de stieren uit elkaar te halen) een link met Koi heeft in de vorm van werknemer of bedrijfsleider van een kwekerij. Zo is de kampioensstier van afgelopen seizoen in het bezit van Shinoda. 

Genoeg over de stierenvechten, laat ik het eens over Koi hebben. De Oya Koi Farm staat vooral bekend om hun Asagi en tegenwoordig ook om hun Showa en Sanke. Vooral de Sanke (welke voornamelijk Sadazo-bloed in zich hebben) van Oya zijn nu in trek bij andere kwekers om als ouderdier te dienen, wat betekent dat ze op de goede weg zijn met deze variëteit. Daarnaast kweken ze ook hele respectabele Yamatonishiki, Beni/Kin Kikokuryu, Chagoi, Ochiba en Doitsu Sanke. 

Tijdens een veiling welke dit voorjaar gehouden was en waar ik aanwezig was, heb ik enkele zeer hoge kwaliteit tosai Sanke mogen aanschouwen. Deze Koi gingen dan ook niet voor minder dan 300.000 Yen onder de hamer, wat ongeveer €2.400,- is. Taro Kataoka is trouwens op elke veiling in het Niigata-gebied één van de veilingmeesters, zo ook op deze veiling. Zie onderstaande foto met op de achtergrond Taro Kataoka en op de voorgrond Kazeyoshi Hiroi:  

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App