Sakai Fish Farm (SFF). In Tosu City, thuisbasis van de 28e Wakagoi Show, bleek de Maruten Kohaku met 22 tegen 19 stemmen te sterk voor een, eveneens een op de Sakai Hiroshima Koi Farm geboren, Taisho Sanshoku (Sanke). Traditioneel, zoals bij vrijwel ieder koishow wereldwijd, wordt als eerste de Grand Champion gekozen. Dit wordt gedaan omdat deze Koi geen aanspraak meer kan maken op andere prijzen. Het is simpelweg de beste binnen de gelederen van de show en daarvoor is maar één titel: De Grand Champion. Ook in deze Wakagoi show waar, zoals Bram reeds uitlegde in de aankondiging van deze show, enkel Koi worden ingezet tot een maximum van 63 cm, wordt de ultieme kampioen bekroond met een Grand Champion titel.

Het jureren geschied democratisch. Met 41 juryleden heeft een Koi, om rechtsreeks tot Grand Champion te worden uitgeroepen, 21 stemmen nodig. Alle juryleden lopen rustig hun rondes langs alle showvaten en brengen individueel hun stem uit. Tijdens deze show werd geen duidelijke meerderheid gehaald om in de eerste ronde al een winnaar aan te wijzen. In dit geval worden dan de twee Koi met de meeste stemmen apart in een vat geplaatst waarop alle juryleden nogmaals hun stem uitbrengen met deze twee Koi als enige optie. Op onderstaande foto’s zie je hoe respectievelijk de Kohaku en de Sanke naar de nieuwe vats worden gedragen.
De Kohaku wist in de eerste ronde een 11-tal aan stemmen te vergaren, daar waar de Sanke er 5 naar zich wist toe te trekken. Ondanks de concurentie van onder andere Dainichi, die met eveneens een formidabele Maruten Kohaku tot één van de favorieten behoorde (zie onderstaande foto), moet  Kentaro Sakai een pittig binnenpretje hebben gekend, daar beide vissen, die nog in de strijd om de hoogste plaats zitten, beide afkomstig zijn van de farm uit Hiroshima (SFF). En dat is terecht, want zeg nu zelf, deze onderstaande beul van slechts 63 cm van Dainichi is een absolute droomvis! In een latere blog vind u geheid meer over deze Kohaku.
Nu de keus tot slechts twee Koi is beperkt lijkt de uitslag een makkie. Dat dit niet persé zo moet zijn bleek wel weer tijdens deze show. Hieronder ziet u een foto van de twee vats naast elkaar en de Chief of Jury, Nagashima san, die de boel inspecteert.
In een keurige rij gaan 41 juryleden langs de twee vaten om vervolgens het lot van de twee Koi te bezegelen met hun keus. Er waren 22 tegen 19 stenmmen nodig om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Hieronder zie je ze naast elkaar. Welke zou jij kiezen?
Beide Koi beschikken over een fenomenale huidkwaliteit, erg bijzonder en bijzonder mooi. De jeugdigheid van deze vissen is nog duidelijk te herkennen aan ondermeer de glans op de bovenzijde van de kieuwplaten en de fonkelingen die verspreid over de huid liggen en vooral langs de rugvin zichtbaar zijn. De Sanke lijkt over het beste shiroji (witte huid) te beschikken en tezamen met het prachtig geplaatste sumi (zwart), maakt het de tric-coloure tot een prachtig plaatje. Ook de Kohaku beschikt over een magnifiek patroon dat misschien iets tekort komt in de schouder, doch dat ruimschoots gecompenseerd wordt met een uitstekend Maruten (hoofdpatroon). Door het ontbreken van patroon in het voorste gedeelte van de schouderpartij, waardoor het shiroji erg in het oog komt te liggen, vind ik persoonlijk dat deze dan ook wel erg goed moet zijn.

‘Mijn persoonlijke keuze zou toch anders zijn’

Zoals ook bij de grootsten echter, wordt de body van het grootste belang geacht en bij eenzelfde huidkwaliteit overleeft de Kohaku, welliswaar  ternauwernood, het iets mindere shiroji op body, en gaat met een nipte zege aan de haal met de titel van Grand Champion van de 28e Wakagoi Show.  Mijn persoonlijke keus, zou, om bovenstaand gemotiveerde reden, toch anders zijn. Bovendien vind ik dat de huidkwaliteit op de Wakagoi Show minstens even zwaar zou moeten wegen als de body. Op deze show vind je immers logischerwijs de wat jongere vissen en dan mag je wel wat verwachten van de huidkwaliteit. Voorts is het maar afhankelijk van de bloedlijn wanneer de Koi de breedte in gaat. Dat zou betekenen dat sommige kwekers nooit in aanmerking zullen komen voor een prijs op de Wakagoi Show. Alhoewel ik overigens meer fan ben van het zachte rood van de Kohaku, oogt het felrode hi van de Sanke perfect voor de show. Uiteraard zijn het ‘slechts’ foto’s aan de hand waarvan wij oordelen en de Koi in het echt zien geeft waarschijnlijk een net iets andere beleving. Aan de hand van de positie van de borstvinnen en de stand van het hoofd, denk ik ook dat de Kohaku net iets fotogenieker is geweest dan de Sanke. Deslaniettemin houden we van dergelijke foto’s. Daarom hieronder nogmaals de Grand Champion Kohaku en de Adult Champion Sanke als eyecandy. Enjoy!

Sakai SFF moet u overigens niet verwarren met Toshio Sakai van het Isawa Nishikigoi Center in Yamanashi en zijn oudere broer Toshiyuki Sakai samen met zijn zoon en inmiddels shacho (=baas) Toshiaki Sakai van de Yamamatsu Koi Farm in Mushigame. Hieronder ziet u de eigenaar, Johnny Tam uit China (in het midden), Ryuki Narita (links) met de winnende Koi.
bron & foto’s: NiigataNishikigoi.com

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App