Jaja, de tijd vliegt hier in Japan. Ik heb echt het gevoel alsof ik vijf minuten geleden het verslag van Dag 4 heb geschreven. Al zit er toch wel een uurtje of 20 tussen. Na het schrijven van het reisverslag van gister, zijn we met de crew nog even naar een karaoke-tent geweest om mijn keel nog meer te verpesten.Vanochtend weer rond half negen vertrokken richting Kataoka. Jammergenoeg was er niet de mogelijkheid om uit de hoogste kwaliteit tosai te selecteren en gingen we naar buurman Otsuka. Otsuka zit op nog geen 50 meter van het koihuis van Kataoka af, we konden nu dus zelfs te voet naar de volgende kweker. Ook bij Otsuka was er niet de mogelijkheid om uit zijn tategoi te selecteren. Volgende stop was Masaki, hier mocht wel degelijk uit zijn tategoi worden geselecteerd. De echte tategoi komen dus wel zeker naar Nederland, als de kweker maar toestemming geeft en de koper de gewenste vraagprijs betaald. Masaki staat vooral bekend om zijn (Beni) Kumonryu, Asagi, Shiro Utsuri en Doitsu Kujaku. Allereerst werden er een tiental Kumonryu geselecteerd uit de tateshita. Vervolgens mocht er uit het andere tosaihuis, na wederom stevig onderhandelen, enkele tategoi worden geselecteerd. Boven op de filterkamers van het koihuis stonden drie bakken met daarin de tategoi. Na eerst enkele tateshita Asagi te hebben aangeschaft, werd er uit de eerste tategoi bak verschillende Beni Kumonryu geselecteerd. Vervolgens werd bak twee geopend en werden er nog meer Beni’s geselecteerd. Daarnaast ook een Shiro Utsuri, Shusui en Tancho Showa.

Uit de derde bak werd de meest unieke Koi van de dag geselecteerd: een Tancho Beni Kumonryu. Volgens Masaki was dit ook de beste van alle geselecteerde Koi. Het is echt supermooi om op deze manier het beste van het beste van de kweker te kunnen aanschouwen en door de aankoop van Jos in Nederland verder kunnen volgen. Echte 100% tategoi, waarvan de ontwikkeling van enkelen in NL zeker door KoiQuest gevolgd gaat worden.
Na de aankopen werden we uitgenodigd voor een kopje koffie in Masaki’s traditionele Japanse huis. Hier hebben we nog enkele vragen gesteld over de kweek en KoiQuest geïntroduceerd.

Na Masaki was het tijd voor een lunch. Ditmaal was het tijd voor donkatsu, dit is een soort van gefrituurde gepaneerde schnitzel op een kom rijst met daarop een gebakken ei. Zeer smakelijk en voelde weer als vanouds aan. De volgende stop en tevens eindstation van de dag was Hosokai. Hosokai is een kweker welke erg veel variëteiten kweekt. Specialiteiten zijn wel (Doitsu) Goshiki, Asagi en Go-sanke. Daarnaast kweekt hij ook veel andere variëteiten op een hoog niveau, zoals Cogane Ochiba Shigure (metallic Ochiba), Shusui, Ochiba Shigure, Kujaku en ga zo nog maar even door.

Echt een hele indrukwekkende kweker met een heel erg breed aanbod welke uit vele kwaliteitsvissen bestaat. In een vijver van het koihuis zwommen een deel van zijn oyagoi, dan word je wel even stil. Zie deze video:
Bij Hosokai heeft Jos vooral nisai Go-sanke geselecteerd, ook hier mocht niet uit de tategoi tosai geselecteerd worden. Het is echt niet makkelijk om aan tategoi te komen, maar het wordt volgens mijn dagelijkse reisveslagen wel duidelijk dat het mogelijk is. Hosokai was ook zeer enthousiast over onze KoiQuest en is daarbij ook bereidt om informatie via ons te delen. Echt super dat het merendeel van de kwekers zo reageert en bereidt zijn om de hobby te stimuleren door middel van kennisdeling. Doordat er van de zijde van Hosokai zoveel interesse werd getoond, heeft Jos hem zijn boek geschonken. Na de uitgebreide toelichting van enkele gekweekte exemplaren die op de foto’s in het boek staan, was het tijd om afscheid te nemen.
Met een goed gevoel de dag afgesloten en weer vele interessante dingen te weten gekomen. Jullie zullen dit alles allemaal eens kunnen nalezen op de Nishikigoi Novelle.
Mata ne!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App