Het is een veelvoorkomende gebeurtenis op diverse fora, Koi beoordelen aan de hand van een foto. Een Koi beoordelen aan de hand van één foto kan weleens misleidend zijn. De oorzaken hiervan liggen veelal in de hoek waaronder de foto is genomen, schuin of loodrecht. Ook de belichting speelt een grote rol. Zie de volgende reeks foto’s:

Kijk nog eens goed, dit zijn foto’s van dezelfde Koi! De eerste foto toont een veel te korte kop en de tweede foto een hangbuik. Zie nu de volgende  afbeelding, wat kan een foto toch misleidend zijn…
De eerste foto toont een veel te korte kop en de tweede foto een hangbuik. Zie nu de volgende  afbeelding, wat kan een foto toch misleidend zijn…

Dit is gewoon een enorm goede Sanke, waarbij alles klopt bij de lichaamsbouw! Dus om een goede mening van een Koi te kunnen geven, zijn eigenlijk altijd meerdere foto’s nodig. Baseer je mening nooit op onduidelijke foto’s zoals de twee bovenstaande afbeeldingen. Op foto 1 zwemt de Koi licht naar beneden, waardoor de hoek van de foto niet optimaal is en de kop veel te gedrongen oogt. Dit is eigenlijk net zoiets als een foto van de Koi nemen als deze van de camera af zwemt. Zo kan er nooit een goede beoordeling worden gemaakt over de lichaamsbouw van de Koi, daar de verhoudingen van de Koi niet goed worden vastgelegd op de foto. Een belangrijk punt bij fotografie van Koi: neem altijd foto’s van de Koi als deze naar de camera toe zwemt. Bij foto 2 is er beweging in het wateroppervlak, waardoor de foto-opname ook bewogen is. Zo is dus de hangbuik ontstaan. Ook is de compositie niet optimaal. Op deze manier is het achterlichaam van de Koi niet goed te beoordelen. Foto 3 is optimaal, een goede compositie, geen beweging van het wateroppervlak, waardoor de Koi ideaal op de gevoelige plaat komt te staan.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App