Waar een ander drek ziet, zie ik mijn akkers, zo stelt een gevallen man, terwijl hij tot aan zijn knieën door de modder sjokt. Uitgestrekte moddervlaktes is wat hem rest, na de ruiming van meer dan twee ton vis, karpers welteverstaan…. Dat het Koi Herpes Virus (KHV) één der allergrootste dreigementen voor onze hobby vormt is ons al meermaals pijnlijk duidelijk gemaakt. (zie: KHV vastgesteld in Floridaplas). De ziekte heeft reeds meermaals gezorgd voor een massale vissterfte in Japan, Nederland, Engeland en met dit nieuwe tragische geval, dus ook Duitsland.

Op hun kwekerij werden twee Koi positief getest op KHV. Als snel volgde het besluit van de overheid dat de kweker zijn gehele vissenbestand van twee gigantische vijvers moest gaan ruimen. Met volle tegenzin beëindigen de kwekers, die hun vak beschrijven als het mooiste beroep dat bestaat, de levens van hun gevinde vrienden. Daarbij toont de ‘boer’ een prachtige volschub met mooie rode kieuwen. Zo gezond als een vis, kerngezonde dieren, maar het risico is onaanvaardbaar. De bittere koek is wel dat deze maatregel niet in alle delen van Duitsland. geldt, dat and niet altijd de vissen niet hoven te worden geruimd.

‘Smak’, ‘Plats’, ‘Dood’. Dat doet pijn, met een hoofdletter P welteverstaan. Eermoedig volbrengen zij hun taak. Zonder vrees en zonder blaam springt ze nog even in het koude water omdat het net vastzit. “Als je je dagelijks inzet voor het wel en wee voor deze dieren, je doet niet anders dan ze verzorgen, ze voeren, jonge Koi groot brengen, dan leef je Koi”. Het is hun droombaan, compleet in duigen, koizuchters, as war einmal. Tijdens een moment van bezinning in de wei bij de schapen zegt ze tegen haar man; ‘Toch komt de zon hier gewoon weer iedere dag op.’ Ze lachen heel eventjes, maar huilen van binnen. Stapels Koi, dood op een hoop. Al stinkend na één dag, worden ze in een vrachtwagen geladen en kijken ze hoe hun levenswerk de landerijen verlaat. Emoties…

‘Geen Drek, maar Akkers’

Helaas is de documentaire niet langer beschikbaar, maar je kunt je indenken aan de hand van bovenstaande foto’s….het ruimen van 2 grote karper kweekvijvers van de familie Riegger in filmersbachtall Ettenheim. Zie hieronder in betere tijden…

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App