Wanneer je de afgelopen dagen het nieuws hebt gevolgd, dan is het je vast en zeker niet ontgaan. Japan heeft te kampen met een heftige sneeuwval. Al sinds de jaarwisseling, nu dus al een week, ligt het Japanse landschap bedekt onder een witte laag van het witte wintergoed dat in Japan yuki wordt genoemd en waa

rnaar de Yuki Asagi is vernoemd. De eerste twee dagen werden gekenmerkt door een vrijwel onophoudelijke sneeuwstorm, hetgeen in het Japans een Fubuki wordt genoemd.

Al komt het nog nergens in de buurt van de meer dan drie meter sneeuw die Japan in 2006 teisterde en meer dan zestig levens eiste (hiernaast op archiefbeeld), toch is de halve meter voldoende om de dagelijkse beslommeringen in Japan te bemoeilijken. De fijne poedersneeuw zorgde de eerste dagen voor grote sneeuwduinen, een aantal dorpen raakten geïssoleerd. Na enige dagen is het sneeuw opeengepakt to dikke sneeuw. De verwachtingen zijn wisselend. Alhoewel misschien niet het dikste pak sneeuw ooit, toch is het een record aan sneeuwval voor de maand januari. In een dorp genaamd Erimo, Hokkaido, werd een winterdeken van 115 cm gemeten.
Foto boven: Takamitsu Sekiguchi is de meest rechter persoon.
Takamitsu Sekiguchi, één van de broers van de Sekiguchi Farm die in 2009 door Bram en Tiebo werd geïnterviewed voor laatste KoiWijzer, laat vandaag weten dat zij als gevolg van de sneeuwoverlast niet in staat zijn om Sembetsu (selectie) uit te voeren op hun tosai van het afgelopen jaar. Wel verheugen zij zich enorm op de sembetsu die hen te wachten staat. Nadat ze erg tevreden waren over de kweekresultaten in 2009, zijn ze erg benieuwd naar het potentieel van hun bloedlijn. Zodra voorhanden, zal Sekiguchi-san, enige foto’s doen toekomen aan KoiQuest. Natuurlijk zullen wij ze jullie dan niet onthouden op de Nishikigoi Novelle. Houdt het dus in de gaten…
Masayuki en Takamitsu Sekiguchi zijn respectievelijk 35 en 39 jaar oud. Zij blijken helemaal gek op skiën en snowboarden te zijn en zijn hier wat dat betreft helemaal op hun plaats. Minami Uonuma is namelijk gelegen in het beroemde Japanse skigebied Yuzawa. Yuzawa herbergt in totaal maar liefst 20 skiresorts en staat in Japan bekend als ‘Snow Country’. De met poedersneeuw bedekte bergen, die tot een hoogte van 1140 meter reiken en van vele skipistes zijn voorzien, vormen een adembenemend wintertoneel onder de helderblauwe luchten. Zij maken Yuzuwa tot een winterwonderland in de Japanse Alpen.
foto’s: Fred Stork/ Dennis Barten. Bronnen: Sekiguchi Koi farm/ Dennis Barten

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App