Op 27 november is voor het eerst officieel KHV vastgesteld in open water in NL. Dit was bij de karpers in de Floriadeplas nabij Zoetermeer vastgesteld na onderzoek. Dit naar aanleiding van een tip van een werknemer van het Hoogheemraadschap, welke tevens koihobbyist is. Hij adviseerde namelijk om een koidokter in te schakelen die enkele monsters van levende (en aangetaste) karpers nam en deze vervolgens opstuurde naar het CVI (Centraal Veterinair Instituut) in Lelystad. CVI is de enige instantie in Nederland die KHV-testen uitvoerd. Verdere toelichting komt van de website van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (http://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/actueel/nieuwsarchief/@161292/pagina/).
De afgelopen maanden komt regelmatig vissterfte voor in de in de Floriadeplas in Zoetermeer. Het gaat hier om dode karpers. Naar aanleiding van deze sterfte is onderzoek bij levende karpers uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de conditie van de karpers slecht is en dat zij veel last hebben van parasieten. Daarnaast is geconstateerd dat de karpers met een virus besmet zijn, het Koi Herpes virus (KHV) dat alleen karpers en koi ziek kan maken. De besmetting is niet bedreigend voor de volksgezondheid. Het water is besmettelijk voor vissen en de besmette karpers kunnen overlijden aan dit virus. De karpers kunnen ook latent drager van het virus zijn. De besmetting vindt meestal plaats van vis tot vis, maar kan ook via water, handen en netten plaatsvinden.
In de praktijk komt deze aandoening niet of nauwelijks aan het licht bij karpers die in het oppervlaktewater zwemmen. Wel is bekend dat het virus feitelijk ruim is verspreid en bij de karpers sluimert. Opmerkelijk is echter dat nu in de Floriadeplas de karpers massaal sterven, dit terwijl de watertemperatuur eigenlijk te laag is voor het virus om zich zodanig te ontwikkelen dat vissterfte optreedt. Mogelijk is hier meer aan de hand en leidt de conditie en de leeftijd van de karper tot een bevattelijkheid voor de uitwerking van het virus. De conditie van de karper wordt in hoge mate bepaald door de plaatselijke omstandigheden zoals de aanwezigheid van voldoende voedsel. Dit kan door een te groot aantal vissen in de plas (te grote visdichtheid) zijn verstoord. Ook andere factoren kunnen stress veroorzaken en door stress kunnen de karpers gevoeliger voor het virus zijn. Een combinatie van deze zaken lijkt nu de voor de hand liggende aanleiding voor de vissterfte.


Het hoogheemraadschap, de gemeente Zoetermeer en de hengelsport zijn bezorgd over de infectie die bij de vissen is geconstateerd. Betrokken partijen gaan om tafel om zich te beraden over mogelijke verdere stappen. Er wordt sterk geadviseerd de vissen niet te verplaatsen om verdere spreiding van het virus en dus sterfte van karpers te beperken. Na het vissen dient de visuitrusting (schepnetten en dergelijke) goed gedroogd te worden. Zodra er meer bekend is over de te nemen stappen, wordt dat gemeld op onze website.

Verder wordt er geantwoord op veelgestelde vragen: http://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/actueel/extra_nieuws/veelgestelde_vragen_1.

Over Janine Doorduin

Dr. Janine Doorduin heeft zich als (neuro)bioloog in het dagelijks leven, toegelegd op het Koi Herpes Virus, maar haar interessegebied bestrijkt het hele spectrum aan pathogenen. Ook is ze Koi fotograaf, auteur, mooi, hobbyist en interviewer. Het meest bijzondere aan Koi vind ze de persoonlijke band die je ermee opbouwt.

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App