Kuchibeni is het woord dat wordt gebruikt om aan te geven dat een Koi voorzien is van rood gekleurde lippen. Idealiter vind men Kuchibeni dan ook enkel op de lippen, maar ook een Koi met een patroon op zijn neus, dat doorloopt over de lippen mag deze naam dragen.
De letterlijke vertaling van Kuchibeni is ‘lippenstift’. Het is wel gewenst dat dit patroon los staat van een volgend patroon. Het wordt dan ook daadwerkelijk gebruikt als benaming. bv.: Kuchibeni Yondan Kohaku, om maar meteen een verschijningsvorm te noemen die erg tot de verbeelding kan spreken. Maar ook een Maruten met Kuchibeni, wordt Kuchibeni Maruten Kohaku genoemd.

We houden de Kohaku aan als voorbeeld, maar deze roodgetuite verschijning kan evengoed worden gevonden op andere variëteiten. Wanneer ingebracht in een show kan de Kuchibeni op een Koi de waardering wel degelijk opschroeven. Het is een geaccepteerde vorm van hi. Dit kan ook eigenlijk niet anders; persoonlijk heb ik nog nooit een Kuchibeni Koi gezien, waarbij dit lippenstift een smet op het geheel is geweest. Bovendien geeft het als typisch vrouwelijk kenmerk, de Koi een distinquished appearance, a certain ladylook Gespiegeld naar de welbekende Geisha, spreekt schoonheid voor zich. er is dus simpelweg geen reden om Kuchibeni niet te waarderen.
Op de Shinkokai All Japan Koi Show, ook wel bekend als de All Japan Combined Nishikigoi Show, ging er reeds vier keer een Kuchibeni Koi met de hoogste eer aan de haal. Zo had de allereerste Grand Champion 1968, een Doitsu Sanke, Kuchibeni en enige jaren later op de 8e All Japan in 1976 zwom een geschubde Sanke met rood getuite lippen naar het hoogste podium. De best bekende Kohaku die dit kenmerk met zich droeg, was de Kamiya Kohaku van Murata, die de titel won in 1998. De laatste editie van deze prestigieuze show, in februari jongstleden, bracht ook een Kuchibeni Grand Champion voort. Vanuit de stallen van Dainichi ging een Vierstaps Kohaku van 99 cm met subtiel rode lippen strijken met die eer.
Kuchibeni.
Uitspraak: coo’ chee ben ee.
Letterlijke betekenis: Lippenstift

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App