Zelf had ik bijna eens een Kohaku van deze kweker in mijn vijver gehad, ware het niet dat deze bij het aanschouwen een kromming in de ruggengraat had, die je enkel kon zien door goed op de manier van zwemmen te letten.
Een Koi koop je dus nooit op basis van alleen een foto, maar ook indien het niet mogelijk is de Koi zelf te bekijken, vraag dan tenminste om een filmpje van de koi in een bowl, waar je duidelijk de vis kan zien zwemmen of vertrouw de aankoop toe aan een kundig vertrouwenspersoon in Japan. Over de manier van zwemmen en wat je ervan af kunt lezen mag je in de toekomst nog volop verwachten op de Nishikigoi Novelle, maar in deze blog wilde ik het hebben over de kweker die zeker niet bekend staat om het kweken van kromme Koi, integendeel…
Samen met Bram haden we het er al meerdere keren over gehad het afgelopen seizoen. Dat juist nu ook de beslissing komt is wellicht geen verassing, maar eerder een logische stap in de eerbaarheid van een wijze oude man. Kimiho Shiraishi San, beter bekend bij de naam van zijn Koi farm genaamd de Yamatoya Koi Farm, heeft aangegeven om binnekort met pensioen te gaan.
Shiraishi san is rond 1973 begonnen met de verkoop van koi. Rond 1981 is hij begonnen met de kweek van zijn eigen koi in de Shimane Prefecture. Op de foto ziet u hem eigenlijk zoals u hem zelden tegenkomt, namelijk zonder hoofddeksel. Wanneer je een bezoek aan deze man brengt, zult u hem waarschijnlijk aantreffen, getooid met een base bal cap, dat aangeeft dat deze man zijn jeugdigheid ondanks zijn respectabele leeftijd van 67 jaar nog immer niet volledig is verloren. Eén van de sterkste kwaliteiten van Yamatoya Koi Farm is eigenlijk zijn identiteit. Zijn ‘formule’; een mix van het allerbeste wat Nishikigoi brengt en een ongekende vriendelijkheid,  hebben hem genadig populair gemaakt bij dealers en hobbyisten over de gehele wereld. Juist door deze vriendelijkheid vinden vele dealers het lastig onderhandelen met Shiraishi san, maar de kwaliteit die deze man voortbrengt is dat zondermeer waard.
Alhoewel Yamatoya voornamelijk bekend staat om zijn goede Kohaku met een typisch fluwelen hi en de man zelf het meest fervent is van Sanke, is het een Showa vanuit zijn gelederen die de allerhoogste eer heeft mogen behalen op de All Japan Koi Show 2009. Een werkelijk fantastische Yamatoya Showa heeft haar concurenten het nakijken gegeven met een formidabele huidkwaliteit en dito balans. Je moet van zeer goede huize komen wil je op dit podium ook maar enigzins kans maken tegen de beulen en krachtpatsers uit de ferraristallen van Dainishi, Sakai etc. Wat het voor Kimiho heeft betekent om een door hem gekweekte vis, bekroond te zien worden met de GC-titel is niet in te denken voor ons. Niet het minst bijzonder in die zin dat Yamatoya pas sinds 1983 zelf kweekt, daar waar anderen dit al generatieslang beoefenen. Dat deze man visie heeft moge dan ook duidelijk zijn en het is dan ook des te meer bedroefd te vernemen dat een man als Shiraishi san geen zoon heeft die geïnteresseerd is in het voortzetten van een prachtige farm. Hieronder zie je de Yamatoya Showa die Kimiho Shiraishi zoveel eer heeft bezorgd. Wanneer zij haar body in de toekomst nog weet te verbeteren zal zij ook dan ons weten te verbluffen.
De Yamatoya koi Farm is niet één van de allergrootste Koi farms in Japan, maar dat heeft de man nooit echt in de weg gezeten. Vanaf deze farm zul je dan ook nagenoeg alleen hoge kwaliteit Koi kunnen betrachten. Tategoi, tateshita, maar voor veel minder doet Shiraishi San het niet. Brian Sousa, een Amerikaanse liefhebber die in Japan woont, noemde Shiraishi San al eens een echte ‘Artisan’, waarmee hij yamatoya himself bestendigd in zijn vakmanschap als een oprechte ambachtskweker. Dat dit niet zomaar een veer in de kont van de kweker is, valt ook te bewijzen.
‘Kun jij je voorstellen dat je de Koi die je het meest lief hebt, vrijwillig van de hand doet om haar nog beter te laten worden…? ‘

Hij kweekt ongeveer 15% sanke, 80% kohaku en 5% showa. De reden dat hij voornamelijk kohaku kweekt is dat het heel erg moeilijk is om sanke te produceren met niet te veel sumi. Ook geeft hij zelf te kennen dat de faciliteiten die hij bezit niet geschikt zijn voor het op laten groeien van deze sumi geïntegreerde variëteiten. Hij wil alleen wat het beste is voor de Koi. Stelt het belang van de Koi voor zijn eigen belangen. De showa, waar je zojuist al verademend naar hebt kunnen kijken, is dus geboren onder het toeziend oog van Shiraishi San op de Yamatoya Koi Farm. Ondanks het feit dat hij zeker de potentie van het diertje herkende, wist Kimiho dat deze Showa nooit zijn volledige potentie zou kunnen ontplooien in zijn eigen vijvers en dus besloot hij de vis van de hand te doen, waardoor deze Koi heeft kunnen bereiken wat zij heeft bereikt. Kun jij je voorstellen dat je de Koi die je het meest lief hebt, vrijwillig van de hand doet om haar nog beter te laten worden…

Het typische hi van de Yamatoya Koi Farm kan enkel worden verkregen door geen kleurvoer toe te voegen. Shiraishi is ervan overtuigd dat de rode patronen zich op deze wijze beter zullen ontwikkelen en veel langer haar schoonheid zal weten te behouden, ook bij het uit de kluiten wassen van de Koi. De Kohaku werden ontwikkeld vanuit de Sensuke (uitgesproken als: senske ) bloedlijn. Hier heeft hij onder meer Takeda bloed ingekruisd.
Yamatoya heeft 3 koihuizen. 1 voor de opgroei van tosai tategoi, een verkoophuis voor zijn nisai en sansai en een kas waar hij zijn 4 jaar en oudere koi in heeft zwemmen. Yamatoya houdt zijn tategoi tosai gedurende de hele winter op minimaal 23 graden. Ook zijn hoge kwaliteit tateshita zwemmen hun baantjes op 18,5 graden. Zijn grotere koi laat hij enkele maanden op een wat lagere temperatuur van zo’n 13 graden zodat ze een periode van rust kennen. Yamatoya tosai zijn op 8 maanden ongeveer 15-23 cm lang. Nisai zijn gewoonlijk rond de 50-55 cm.

 

‘Deze kruizing brengt nakomelingen voort waarmee we ernstig rekening moeten houden voor de toekomst…’
Ook Shiba Zakura (zie hierboven afgebeeld) van Interkoi die de Nederlands Shows waaronder de HKS 2009, al enige jaren teistert, is gewkeekt door Yamatoya. Daarnaast heeft Relaxzen met een Yamatoya Shiro Bekko (Zie hieronder), die zij toepasselijk Kimi hebben genoemd naar zijn geestelijke vader, niet alleen zijn klasse gewonnen, maar ook de best in variety Award, waarmee dit dus één der beste bekko in de wereld is. Bijzonder in deze is dat de Bekko al enige jaren voorheen was aangekocht door de Nederlandse dealer.
De laatste jaren juist is Yamatoya gebezigd met het ontwikkelen van een zeer interessante Kohakulijn waarvan bovenstaande Koi een voorbeeld is. Het is Shiraishi San’s bewezen moederdier Tenka gekruisd met een Matsue ‘Haruka’. Waarschijnlijk hoor je voor het eerst van deze combinatie, maar onthoud heel goed en mark my words…; deze kruizing brengt nakomelingen voort waarmee we ernstig rekening moeten houden voor de toekomst…
Tot op heden heeft Yamatoya nog niemand gevonden die geschikt is om zijn levenswerk voort te zetten. Tot die tijd zal hij op dezelfde manier doorgaan. Geloof me echter, dat hij het niet zomaar aan de eerste de beste zal verkopen, maar zoveel mogelijk de beste toekomst voor Nishikigoi zal proberen te realiseren. Zijn werk zal zeer zeker niet verloren gaan, maar de identiteit die Yamatoya draagt en het karakter waarmee hij zijn ambacht heeft vervuld zal zeker gemist gaan worden. Met de GC titel op de All Japan Koi Showa in zijn kontzak is hij plannens een wereldreis te gaan maken langs alle dealers die klant bij hem zijn om te genieten van zijn oude dag, iets van de wereld te zien en tegelijkertijd de mensen die hem feitelijk in levensonderhoud hebben voorzien voor al die jaren zijn respect te komen betuigen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App