Terminologie is de koi hobby niet vreemd. De meest vreemde woorden kom je tegen op het web of ergens anders. Japanse termen en benamingen behoren nu eenmaal tot de dagelijkse kost in de wereld die Koi heet. Vaak echter, blijkt dit jammergenoeg een drempel op te werpen en dat is zonde. Juist daar waar je deze termen beheerst, doet besef en begrip voor nishikigoi zijn intrede. Geen term is namelijk niet ergens op gebasseerd. Vaak met een mooie of ludieke geschiedenis of verwijzing. Dit geeft een boost aan het gevoel dat je al zo sterk had bij die ene Koi. Achter de schermen werkt het Koiquest team aan een on-line almanak en naslagwerk die je ter zijner tijd mag verwachten op de Nishikigoi Novelle.
Om nu alvast een beetje warm te lopen voor deze waterval van woorden, zullen we vanaf heden op reguliere basis, zo af en toe een Koi beoordelen op de Nishikigoi Novelle. Hierbij worden de verschillende termen in kant en klare Jip en Janneke taal vermeld achter desbetreffende term tussen de haakjes. Op deze wijze leer je spelenderwijs omgaan met deze wervelvind aan woorden. Wanneer het naslagwerk op de Nishikigoi Novelle gepubliceerd wordt, zullen de termen gaan fungeren als link naar een uitgebreide en geillustreerde uitleg. Houdt de Novelle dus in de gaten. We trappen af met een Koi die ik tegen kwam op een forum en waar ik erg van onder de indruk was:
De foto is bewerkt en doet de Koi geen recht Je kunt hier het filmpje bekijken. Neem de rust om het filmpje twee maal te bekijken.
De bouw van deze Sanke ( witte koi met rode en zwarte patronen) lijkt er goed uit te zien.  Het hoofd lijkt op dit moment uit proporties. Ik heb een beetje moeite met het plaatsen van de bloedlijn (stamboom). De bouw is echt die van de Ryu lijn (Momotaro bloedlijn). Mooi slank nog steeds met het doorlopende hoofd, maar het sumi is een beetje Matsunosuke ( een van de belangrijkste bloedlijnen), hetgeen Maybach (momotaro bloedlijn) zou impliceren. Naar verluid is het echter de Momotaro Momoko bloedlijn, waar ik nog weinig inzicht in heb, maar die mij ogenschijnlijk wel bevalt.

‘Er zijn veel verhalen over tsubo zumi, maar dit kasane zumi zal denkelijk ook erg tot de verbeelding gaan spreken.’

Het lijkt in ieder geval alsof deze Sanke het beste uit twee werelden heeft meegekregen. Ik wordt gewoon eng van hoe het sumi ( zwart) is geplaatst. Als eerst natuurlijk het kata zumi (schouder sumi) dat perfect ligt geplaatst tegen het tweede hi (rood) patroon. Dit is werkelijk essentieel voor een sublieme sanke. Een sanke zonder kata zumi is al heel snel uit balans naar mijn inzicht. Prachtig tsubo zumi (sumi in het wit) op de schouder dus, dat we op dezelfde sublieme wijze vinden in het sashi van het derde patroon. Wederom bijzonder goed geplaatst is het kasane sumi (sumi in het hi). Er zijn veel verhalen over tsubo zumi, maar dit kasane zumi zal denkelijk ook erg tot de verbeelding gaan spreken. Bovendien verwacht ik dat dit sumi essentieel zal worden in de balans van deze vis wanneer ze in body toe zal nemen. Erg mooi geplaatst in de hi-plaat.

Op de ozutsu (staartdeel) zien we het sumi iets meer en dichter op elkaar, hetgeen veel voorkomend is in de matsunosuke bloedlijn. Je ziet hier dan ook mijn Matsunosuke Sanke nissai en 45 cm, waarop het sumi zich op eenzelfde wijze heeft gemanifesteert. Hierop voortbordurend kun je duidelijk zien dat deze sanke al op het hardere Nederlandse water is verbleven. Het sumi is al meer tot ontwikkeling gekomen. Dit heeft nog jaren nodig om geheel tot uiting te komen. De verscheidene sumispots, die nu uit meerdere kleine zwarte schubuiteinden lijken te bestaan zullen met zekerheid tezamentrekken tot volle zwarte patronen. Erg kritisch bekeken heeft de Koi een miniem sumispotje op zijn maruten (hoofdtekening). Misschien dat dit nu nog gemakkelijk weg gepikt kan worden. Ik zie verder één streepje tejime (zwarte pigmentstrepen in de bortstvinnen). Dit mag gerust, drie ook nog wel, maar dan moet het daadwerkelijk ophouden, althans voor wat betreft mijn persoonlijke smaak.
Terug komende op de body, die nog erg mooi slank is zoals het hoort. Er is geen sprake van enige vetaanleg nog, hetgeen betekent dat de vis zijn energie adequaat omzet in groei en dat geeft toekomstperspectief. De ozutsu is mooi breed en geeft een krachtig roer om op de toekomst af te stevenen.
Het hoofd is zoals eerder gezegd heerlijk breed, de kieuwplaten helemaal vlak en lang. Dit is een goede indicator voor een goede groei. De ogen staan goed aan de zijkant en dat zal zo blijven. Aangekomen bij mijn enige puntje van kritiek kijken we naar de bek. De meheba (afstand tussen de ogen) is veel groter dan de afstand tussen de mehebalijn tot aan de neus. De kans bestaat dat de sanke als gevolg hiervan een redelijk stompe korte bek/neus kan gaan krijgen, waarvan ik persoonlijk geen grote fan ben, doch niets onoverkomelijks.
Het shiroji (witte huid) zal vast en zeker mooi zacht helder wit worden. Het kohakupatroon is natuurlijk fantastisch. Doorgaans ga ik voor de grotere patronen bij Sanke, maar een godan (vijfstap) is erg bijzonder. Prachtige maruzome kiwa (achterzijde patroon loopt met de lijnen van de schubben mee), waarvan ikzelf wel weer fan ben. Het patroon leent zich uitstekend voor op een 85+ Koi. Het derde en middelste patroon dat ook over het midden van de Sanke ligt zal hierbij de belangrijkste rol hebben. Het loopt aan beide zijden mooi door tot aan het zijlijn orgaan (lijn die in de lengte over de zijkant van de Koi loopt). Dat deze Koi niet over een erg goede odome (eind (kiwa) van het laatste hi patroon) beschikt, en waardoor geen mooi ojime (shiroji tussen odome en staartvinaanzet) achter wordt gelaten, boeit geen ene donder. De laatste halve centimeter is zelfs vrij, maar het belangrijkste is het feit dat de Koi er hierdoor visueel geen kleine staart aan overhoudt.
Ook de borstvinnen hebben geen last van minimalisme en ogen mooi evenredig. Bij yondan (vierstap) of godan (vijfstap) kohaku of sanke is het ontbreken van een ojime een acceptabel fenomeen in mijn ogen. Het siert deze Koi juist, het is deel van zijn uitstraling. Hetzelfde geld voor de marutenspot en zijn uitloper. Niets aan doen, dit geeft de vis die unieke uitstraling en karakter. Het geeft deze Koi net dat beetje alure, speciaal, zoals het voorhoofd van Tyra Banks.

‘Het geeft deze Koi net dat beetje alure, speciaal, zoals het voorhoofd van Tyra Banks.’


Deze Koi is aangekocht door een Dealer uit Belgie«, Interkoi Arendonk, die deze vis naar alle waarschijnlijkheid nog wel even in Japan zal laten opgroeien.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.