Zorg voor voldoende zuurstof in je vijver
Leuk hoor die oplopende temperaturen; ik was vanochtend al getuige van een heuse run op zwembaden en Slagerij Hofman maakt ook overuren met zijn barbecue-pakketten. Ja, wij redden ons wel, maar denk je ook aan het welzijn van je Koi? Terwijl jij verkoeling zoekt in het water of de schaduw is dit voor de Koi in je vijver niet altijd vanzelfsprekend. Verlies ze dus niet uit het oog en met een hittegolf op handen is het meer dan een kwestie van af en toe checken. Hieronder 11 tips om je Koi door de hittegolf te helpen.
1. Extra beluchten
Het grootste gevaar bij oplopende temperaturen is een gebrek aan zuurstof. Warmer water kan namelijk minder zuurstof bevatten. Dat betekent dat alhoewel je water tegen zuurstofverzadiging aan zit, je nog steeds aanzienlijk minder zuurstof in je vijverwater hebt dan bij water van 15 ⁰C. Al je biologische processen vieren hoogtij en dat verbruikt ook veel zuurstof. Zorg dus dat je voldoende belucht. Zowel in je filter als in je vijver. Een Bakki Shower is een prachtig fenomeen tijdens de zomer.
2. Dondersgoed beluchten.
Ook de tweede tip slaat op het extra beluchten; alleen nu gedurende de vroege ochtend wanneer jezelf nog slaapt. Waar je met algen beklede vijverwanden en waterplanten overdag zuurstof afgeven in ruil voor de opname van zonlicht en koolstofdioxide (CO₂), keert dat proces zich ’s nachts om. Planten nemen dan enorme hoeveelheden zuurstof op uit het water. Daarom is het belangrijk goed en extra te beluchten. Je kunt hiervoor een tijdklok gebruiken of deze dagen de klok rond extra bij te beluchten.
3. Extra stroming toevoegen
Een venturi kan zorgen voor extra zuurstof en beweging in de vijver. bron: www.koionline.forummotion.com
We blijven nog even bij het puntje zuurstof, al is het maar om aan te geven hoe belangrijk dit gegeven is bij deze warmere temperaturen. Naast beluchting kun je ook extra stroming toedienen. Een goede flow in de vijver en een licht kabbelend wateroppervlak zorgen ook voor extra zuurstofopname. Je kunt hiervoor een extra pomp voor de circulatie inzetten of bijvoorbeeld een venturi is een goede oplossing. Hierbij wordt lucht aangezogen voor de inlaat en mee de vijver in geblazen waaruit zuurstof kan worden opgenomen. Een fontein kan ook uitkomst bieden.
4. Verwijderen overtollige algen
Een teveel aan draadalg kan vooral in de morgenstond veel zuurstof opnemen bron: www.clarkekoi.com
Het klinkt onzinnig om het bad vol te laten lopen terwijl de stop er niet in zit. Dat is ook zo. Behalve er voor te zorgen dat je extra zuurstof toevoegt, kun je ook maatregelen nemen om niet teveel onnodig zuurstofverbruik toe te staan. De genoemde algen kun je tijdig ‚maaien’ zodat je in de vroege ochtend geen drastische piek heb in je zuurstofverbruik. Daarnaast help je zo je pH-waarde ook iets minder te schommelen. Verwijder niet ineens alle algen wanneer dit een wezenlijk onderdeel is van je biologisch systeem en filtratie.
Door continu te verversen met een klein waterstraaltje, kun je een snelle temperatuurstijging beteugelen
5. Verwijderen vuil en slib
Je staat er wellicht niet bij stil, maar bij het biologisch afbreken van bladeren en ander vuil komt gigantisch veel zuurstof kijken. Met een bodemdrain en skimmer ben je daarom al spekkoper. Heb je die niet, ga dan niet nu je vijver leeg laten lopen en schrobben, maar misschien kun je wel wat verwijderen met een net of waterstofzuiger.
6. Regelmatig of continu verversen
Het water uit je kraan is doorgaans maar een paar graden, lekker koel dus. Omdat de processen in je vijver hoogtij vieren is regelmatig verversen en daarmee verdunnen van niet wenselijke stoffen sowieso geen overbodige luxe, maar de echte winst wordt behaald door de lichte verkoeling die het geeft. Door continu te verversen met een klein waterstraaltje, kun je een snelle temperatuurstijging beteugelen. Een goed tip die ik tegenkwam van de ervaren hobbyist Dirk Zwagemakers op KoiDangi.
7. Gebruik vers water
Een andere tip las ik van de ervaren hobbyist Joop van der Zalm op Facebook. Wanneer je overtuigd bent van het verversen, denk er dan met deze temperaturen nog meer op dat je vers water gebruikt en niet het water dat al de hele dag of dagen in je tuinslang aanwezig is. Hang de slang dus niet meteen in je vijver wanneer je de kraan open draait, maar laat het eerst een minuutje of twee stromen. Stilstaand water is gevoelig voor bederf en bij warmere temperaturen extra gevoelig voor ongewenste bacteriën zoals legionella.
8. Span een schaduwdoek
Onderschat ook niet de kracht van de zon. Water is een uitstekende geleider en zeker in heldere vijvers is het belangrijk om je vissen te beschermen opdat zij niet verbranden, want dat is geen grap; je Koi kunnen zich echt verbranden en dat levert akelige wonden op! Zorg dus voor voldoende schaduw. Wanneer je geen boom hebt die een schaduw kan werpen, gebruik dan een parasol of span een zogenaamd schaduwdoek, dat ziet er nog heel mooi uit ook.
9. Houdt je waarden in de gaten
Het metabolisme van je Koi draait op volle toeren en wanneer je tijdens deze dagen toch veel tijd aan het water vertoefd zijn die hongerige monden moeilijk te weerstaan. Let dan ook op eventueel ammoniak en nitrietpieken, controleer de temperatuur voortdurend en houdt je pH scherp in de gaten.
Grotere vissen hebben hogere eisen
10. Let goed op je (grotere) vissen
Naast je vissen gedijen ook bepaalde bacterie-culturen, parasieten, wormen en virussen vast en zeker goed bij de warmere temperaturen. Het gedrag van je vissen verklapt veel. Schuren, flitsen, verstoppen, lethargisch voorkomen en niet willen eten zijn symptomen die je extra alert moeten maken. Daarnaast hebben grotere vissen hogere eisen; vooral een zuurstofgebrek is het eerst zichtbaar bij de grotere jongens. Komen ze naar lucht happen? dan wordt het tijd om actie te ondernemen.
11. Genoeg drinken
Drink vooral genoeg koude drank. Water of bier het maakt niet uit. Welke maatregelen je ook treft; je Koi zullen altijd afhankelijk zijn van jou en hebben er dus alle baat bij dat ook jij niet bezwijkt onder de hoge temperaturen.
De laatste is er meer eentje voor jezelf, maar niet minder belangrijk. Dit waren de 10+1 tips om je Koi door de hittegolf te loodsen. Het zijn maar een paar kleine dingen en houd je rekening met een aantal van deze tips dan zou het al geen problemen mogen veroorzaken. Je beloning is een dankbare Koi die gulzig dankjewel blubt als jij met een versnapering aan het water zit.
Heb je nog een tip die hier niet bij staat, vul het lijstje dan gerust aan in een reactie.