Al menig jaar kun je georganiseerd naar de Koi Show in Engeland. Iedereen die er geweest is vind het een aanrader. Dit trok mij over de streep om ook een keer te gaan kijken.

Ronald Stam en Ruud Besems organiseren deze reis. Als je ooit wat meer doet met de Koihobby, dan alleen van je eigen vijver genieten, zul je deze heren vast kennen. Als je ze goed kent, weet je dat je met deze twee zeker een paar keer in een deuk gaat liggen. Ik kijk daarom terug op een zeer goed geslaagd weekend met een hoop lol.

DSC_0011

Gezellig start van de reis in Aarle-Rixtel bij Ans en Frans

Zaterdag 24 september 8.45 verzamelden we in Breda, om daarna naar Aarle-Rixtel te rijden. We waren welkom bij Ans en Frans, de Koi-eigenaren die de show stalen op de HKS.

Onder andere de Grand Champion van Arcen konden we nu aanschouwen in zijn eigen habitat. Op het oog een simpele vijver. Een strakke bak, met op de rand een aerator. In de schuur staat de rest van de installatie, een vliesfilter met een beadfilter. In de bak zwemmen Koi van hoge kwaliteit. Het is genieten om daar naar te mogen kijken, zeker onder het genot van een bak koffie en een stuk gebak!

Onze weg vervolgd naar Luc, Interkoi, gelegen in Arendonk. Zoals ik dat van Luc gewend ben worden we met open armen ontvangen. Luc verkoopt voornamelijk Koi van het hogere segment. Hoge kwaliteit zit hem soms in de detail. Vandaar dat Luc wat vissen bowlt, om de details goed te aanschouwen. De tijd vliegt zo hard dat we opeens de bus in moeten vliegen.

interkoi 2

interkoi 1

Helaas komen we om 17.00 aan in Calais, 20 minuten te laat. De vooraf besproken trein is vertrokken en we moeten tot maar liefst 21.30 wachten voor de volgende trein. Hierdoor komen we om 22.00 aan in ons hotel. Na een biertje aan de bar gaat die om 23.00 dicht. Dat terwijl de dorst nog niet gelest is. Met een select groepje (de anderen waren verstandiger) gingen we met de taxi nog pintje pakken in een local uitgaanscentrum. ’s Avonds een vent, ’s ochtends een vent, dus op tijd aan het ontbijt en op naar Kent, waar de Koi Show plaats vindt!

DSC_0062

Van 9.30 tot 15.30 hebben we ons kunnen vermaken op de Show. Zoals vooraf al ingefluisterd, was het genieten van de kwaliteit. Alleen particulieren mogen vis inzetten en dat maakt het des te knapper dat de kwaliteit zo hoog ligt.

GoSanke lag ver boven wat ik normaal op een show zie en alle andere variëteiten lopen wat achter in kwaliteit

Tenminste, van GoSanke. Het contrast met de non-GoSanke is heel groot. GoSanke lag ver boven wat ik normaal op een show zie en alle andere variëteiten lopen wat achter in kwaliteit. Concreet gezegd: Mijn mond viel open van elke kohaku en sanke. Echter de ochiba’s die Special Variaty wonnen zouden op een show op het vaste land waarschijnlijk geen prijs gewonnen hebben. Ik denk dat de Engelse hobbyisten wat ‘old-fashioned’ en ‘conventioneel’ zijn. Mooie taak voor Jos Aben (Yoshikigoi Koi Farm) om de waardering van non-GoSanke wat omhoog te krikken op het eiland. Hiervoor was Yoshikigoi dan ook op de show aanwezig met een stand.
IMG_7483
Er waren natuurlijk meer standhouders. Engelse Koidealers, producenten enzovoorts. Leuk om op een buitenlandse show rond te lopen. Kijken welke producten hetzelfde en welke anders zijn in vergelijking met ons kikkerlandje.

Wat opvalt is dat er meer osmose wordt toegepast

Wat opvalt is dat er meer osmose wordt toegepast. Dit heeft ook te maken met het verschil in kwaliteit van het kraanwater. Ook beelden en andere vormen van decoratie ontbreken niet op de show. Al met al, genoeg om te bekijken en je geen moment te vervelen. Het enige wat ontbreekt zijn de grote getale aan bezoekers. Als je kijkt naar de kwaliteit van deze show, vind ik zeker, dat deze show meer bezoekers verdient.

DSC_0236

IMG_7496

Gelukkig zijn we op de terugweg wel op tijd bij de tunnel. Als afsluiting van dit weekend dineren we gezamenlijk bij moeder Lambiek in België. Uiteindelijk ben ik om 23.30u weer thuis. Moe maar voldaan val ik als een blok in slaap.

IMG_7478

Met twee busjes gingen we op de trein naar Engeland

Hieronder nog één keer het filmpje van de Grand Champion. Alle foto’s van de major awards van de show volgen later. Want deze grote prijswinnaars staan natuurlijk op de foto.

IMG-20160925-WA0003

Alle major award-winnaars werden op de gevoelige plaat vastgelegd

 

team UK

Series Navigatie<< Kwaliteit regeert op de South East!

Over Marco Zegers

Marco is docent natuurkunde en scheikunde op een middelbare school onder Eindhoven. Van jongs af aan is hij geïntrigeerd door de karper en beviste ze vele uren. De koi, de koivijver en de techniek ziet hij als een boeiende mix tussen zijn hobby en zijn vak.

Reacties

Comments are closed.

Help Center